This text is in swedish only

Jag är ingen expert på att torka mat. Till vardags torkar jag citronmellis och äpplemynta, jag har bägge i min trädgård. Citronmeliss torkar jag för att det ger ett gott te. Med äpplemynta kryddar jag panerat stekt fläsk, utsökt gott. För friluftsliv har jag alltid sag till nästa gång. Det blir alltid för sent till nästa gång. I år (2005) blev fjällturen inställd p.g.a. skada, så jag tog tid en dag att prova att torka rotfrukt och grönsaker. Det som aktiverade mig var ett mail jag fick från en som läst min utrustningslista och gav mig lite tips om att torka själv.

Detta är mitt provkök:
Skär potatis, gul lök, och morötter i tunna skivor (1-2 mm). Förkok skivorna av potatis och morötter tills de blev mjuka. Detta för att förkorta koktiden i fält, och för att potatis annars lätt blir mörka. Sätt ugnen på 50 grader, sprid ut skivorna på t.ex. bakpapper på ett galler/plåt och sätt in dem i ugnen. Låt ugnsluckan stå på glänt så att vattenångan kan komma ut. Vänta 8-9 timmar, då bör allt vara torrt. Lägg i plastpåsar, sug ut luften, och knyt ihop. Jag provade även blomkål, med det var inte torrt efter 12 timmar, då gav jag upp.

Recept på köttsoppa:
Torkat kött (detta köpte jag)
Torkad potatis
'Torkade morötter
Torkad gul lök
Buljongtärning
Cous-cous
Kryddor

Lägg allt det torkade i blöt i vatten ca 30 minuter tillsammans med buljongtärningen, krydda. Koka sedan i fem minuter,  tag bort från värmekällan och lägg i cous-cous, låt stå i fem minuter (till dess cous-cousen svällt). Ät och njut, det gjorde jag. I stället för att köpa torkat kött, går det utmärkt att torka själv, men det har jag inte provat (ännu).

På nätet finns flera tips om att torka mat, t.ex.:
Till Topps

Det finns en bok: Friluftsmat av Anita Forssell, som jag dock inte har.