5 september

Klarnar upp. Vandrar, passerar huset Fjällnäs med snickarglädje, upp mot Dundret. Får fråga om stigen upp mot en av topparna. Njuter av utsikten mot Gällivare. Ryggen säger: inte mer nu, återvänder.

Vaknar till regn klockan sex. Jag äter en bastant frukost från hotellets frukostbuffé; fil, müsli, blåbär, hjortronsylt, bröd, skinka, lax, medwurst, leverpastej, ägg, juice, och kaffe. När jag ätit färdigt har det slutat regna, tendens till bättre väder. Packar min lilla ryggsäck med lunch och regnkläder.

Jag börjar på Kulturstigen, när jag kommer till Fjällnäs ska jag bestämma fortsättningen. Kulturstigen börjar vid centralskolan. Skolan rymmer idag turistbyrå, hembygdsmuseum, och ett café. I parken utanför står tre bronspelare, seitar, symboler för den samiska religionen. I ett mindre hus, Spruthuset, är ett brandmuseum. Träkyrkan från omkring 1880 är låst. Passerar statyn "Same", han ser frusen ut. Framför honom är små blomsterbåtar. Den vackra järnvägsstationen från 1890-talet har jag sett flera gånger. Går över järnvägen via gångbron till "Andra sidan", dvs andra sidan av Vassara älv. Där ligger Barnhemmet, ett fint hus från 1878 som varit sjukstuga, turisthotell, barnhem. Ser lika tillbommat och öde ut som förra gången jag var här, borde kunna användas till något. Runtom huset ligger baracker som är vandrarhem. Följer strövstigen utmed Vassara älv till gamla kyrkan, Lappkyrkan, fråm 1747, den ligger vackert inbäddad bland höstfärgade björkar. Låst. Jag tittar upp mot Dundret, ser ut att kunna klarna upp. Jag går uppför sluttningen till Fjällnäs, en slottsliknande byggnad med snickarglädje. En gång sommarbostad åt gruvbolagschefen , nu hotell och restaurang. Nu måste jag bestämma mig: Kulturstig eller Dundret. Min egen lokala väderprognos säger uppklarnande, det blir Dundret.

Går strövstigen under landsvägen och sedan upp genom skogen. Vid enstaka myrar är det öppningar i skogen. Kommer fram till ett elljusspår. Hm, vet inte hur man härifrån kommer upp på kalfjället. Följer elljusspåret men det viker av åt fel håll tycker jag. Möter ett par som jag kan fråga. Jodå, man kan gå där jag går men det är tråkig väg via skidstadion. De visar mig en stenig stig upp genom fjällbjörkskogen som går upp till Utsiktstoppen. Det låter bra, den tar jag.

Det är rätt brant och stenigt, vinterledskryssmarkeringar visar vägen. Kan mellan fjällbjörkarna se hur molnen slickar fjälltopparna, men det ska nog klarna upp ännu mer. Riset på marken skiftar till höst. En stavgående man passerar snabbt förbi, halvspringer nästan. Går över blockmark när jag kommer upp på kalfjället. Vyerna öppnar sig. Kan också se turistanläggningen Dundret. Passerar en skidlift, fortsätter uppför på stig som succesivt upplöses, och kommer upp på vad jag tror är utsiktstoppen. Härifrån har jag en fin utsikt ner över Gällivare, i öster syns en sjö. Västerut är ett flackt landskap, vid horisonten är små krusningar. Söderut ser jag resten av Dundret. En grusväg leder hit upp. Ett par kommer gåendes på vägen, ställer sig och ser ut mot Gällivare. Det är egentligen två flacka toppar, går bort till den västra. Här är ett fundament till en flaggstång och något som liknar ett skyttevärn. Givetvis finns det också topprösen. Det blåser duktigt. Sätter mig i lä på slänten mot Gällivare och äter lunch.

Tar det lugnt ett tag, strövar sedan planlöst neråt. Hamnar vid skidliften, följer den uppför. Hamnar vid en trestigskorsning: Björnfällan, Fjällstuga, Västtoppen, och Åke på toppen. Åke på toppen låter roligt, går ditåt. Ett ungt par kommer gåendes, frågar dem vad Åke på toppen är. "En stuga, det är en fin utsikt söderut men utsiktstoppen är lika fin". Tar en paus vid en vacker porlande fjällbäck. Ska jag gå till Åke, 5km fram och tillbaka? Börjar bli sent, det ser ut att mulna upp, och ryggen värker redan. Jag bestämmer mig för att vända tillbaka. Där björken börjar hittar jag mängder med blåbär. Det blir en lång njutbar blåbärspaus. Går bort till Dundrets hotellanläggning. Det ser sterilt och öde ut, det är säkert fint och fullt av liv och fart i skidbackarna på vintern med all snö som är här då. Promenarar i sakta mak ner till Gällivare. Står en lång stund och beundrar en trädstam.

Tar en dusch. Bestämmer mig för att idag prova maten på Husmans. När jag går dit regnar det, Pajen jag bestämt mig för är slut, ersätter med en hyfsad souvlaki. Jag vill se herr-VM kvalmatchen Ungern - Sverige. Den visas på O'Learys sportbar. Det stod ingen adress i annonsen som fanns i reklambladet, letar men hittar den inte. Samhället är öde, ser ingen att fråga, alla sitter nog klistrade framför TVn. Går tillbaka till hotellrummet. På nyheterna får jag reda på resultatet 1-2, efter avgörande mål av Zlatan i slutsekunden. På min mobil är ett SMS: "Kågeröd - HIF 1-7, HIF - Marieholm 1-1". Fotboll på en lägre nivå, div IV Norra Skåne. Lägre men betydligt viktigare. Kvalplats uppåt inom räckhåll.

Länkar
Fjällnäs slott
Åke på toppen
Skidorten Dundret
Restaurang Husmans

Centralskolan

Tre seitar

Spruthuset

Kyrkan

Same

Järnvägsstationen

Barnhemmet

Vassara älv

Lappkyrkan

Fjällnäs

Gången

Vy mot Gällivare

Dundret

Höst

Österut

Vägen upp

Vandrare

Gällivare

Röse

Skyddet

Åke på toppen

Fjällbäcken

Trädstam

Husmans

Souvlaki