Grövelsjön 2014: Grövelsjön - Rønsjøn
bro över Grövelån. På bred stig mellan Salfjället och Sjøhøgda. Nedgång till Sylen med vacker vy över Grövelsjön. Stenig stig till Rønsjøn.

Onsdag, 3 september 2014: Grövelsjön - Rønsjøn
Morgonen börjar med frukostbuffe i restaurangen. Bilen flyttas till en långtidsparkering. Vandringen kan börja. Spännande och se om all skavanker håller sig borta. Ryggskott, hjärta och fötter har haft sina problem. Därför ingen vandring på ett antal år.

Genom björkskog två kilometer till bron över Grövelån. Solen skiner. Behaglig temperatur. Efter ån går stigen, mer en gång i en park, upp för sluttningen till dalgången mellan Salsfjället och Sjøhøgda. Passerar gränse till Norge. En enkel skylt markerar gränsen. Lång seg stigning på cirka 300 meter. Pausar en stund där stigen går utmed Digerbäcken.

Högre upp övergår stigen till en flerfilig stig. Möter ett antal andra vandrare. Dagstursutrustade. Vi sliter med våra ryggsäckar. Uppe i passet blåser det friskt och skönt. Var svettigt i uppförsbacken. Tar lunch.

En stunds plan mark. Sedan går det nerför mot den norra delen av Grövelsjön. Fjällbjörken dyker upp igen, först enstaka, sedan skog. Stigen går brant neråt på en stenig sluttning. Känns ovant att gå i terräng med tung ryggsäck. Pensionärer har tagit båt till Sylen vid sjöns ände, sedan vandring tillbaka.

Vid sjöns ände Sylen går man på en mindre väg. Tar stenig stig genom björkskog upp för sluttningen av Sylvola. Det är lågfjäll runt om. Högsta punkten på Sylvola är 1040 meter. Blåbärsris lyser höstrött. Efterhand lämnas Grövelsjön och Rønsjøn framträder. Stigen går ner och tangerar sjön. Efter en stunds letande, det är en sluttning mot sjön och något stenigt, hittar vi en plan nog för ett tält.

Dagen har bjudit på en slitsam vandring på 15 km. Upp och ner. En del sten. Vi är inte unga längre. Finns en någorlunda strand på en udde där ett några båtar ligger uppdragna. Ett skönt svalkande bad. Småländsk enrisrökt korv, rotmos, senap. Smakar bra. Solen går ner vid åtta. Natten tar vid.

-- A n n o n s e r --