Grövelsjön 2014: Njupeskär
i Fulufjällets nationalpark i Dalarna är Sveriges högsta vattenfall med ett fritt fall på 70 meter. Total fallhöjd är 93 meter. En spångad vandringsled går fram till fallet.

Onsdag, 10 september 2014: Njupeskär
Njupeskär i Fulufjällets nationalpark strax väster om Särna. Där finns Sveriges högsta vattenfall. Strax väster om Särna går vägen mot Mörkret och Njupeskär. Tydliga vägvisningar. Vid Njupeskär är en stor parkering. Fortfarande säsong, står en hel del bilar. Här finns ett Naturum och ett café.

En slinga på några kilometer går till vattenfallet. Spångat över våtmarker. Stigen går genom vacker skog, över Njupeån, innan det bär svagt uppåt. Pausar vid en raststuga med lägerplats. I fjärran reser en bergvägg med vattenfallet.

Fortsätter på stigen till vattenfallet. Sista bitan spångat över ån och blockmark. Vattenfallet kan beskådas från en plattform. Vattnet faller nästan hundra meter. Vattendroppar yr. Fuktigt, som duggregn, och kyligt. Vattnet ryter.

Slingan går tillbaka genom gammal tallskog. Studerar natur och olika bergarter i Naturrum. I caféet avnjuts våffla och kaffe. Får två våfflor med grädde och hjortronsylt för en rimlig peng.

-- A n n o n s e r --