Sarek
med omgivningar
När
En regnig dagJag får ibland frågan vid vilken tid på året det är bäst att vandra i fjällen och då i synnerhet i Sarek. Det finns vad jag vet inte något entydigt svar på det. Jag har besökt Sarek från midsommar till slutet av augusti. Några vinterturer har jag inte gjort, så hur förhållande är i Sarek under vintern vet jag inget om. När de olika årstiderna infaller varierar år från år, på senare år har klimatförändringar gett ett mildare klimat och därmed kortare vinterperiod. T.ex. fanns i början av 1980-talet uppe i passen områden med stora snöfält även i slutet av augusti, vilket jag beskriver i min dagbok. För något år sedan fick jag ett "surt" mail om att där "fanns ju ingen snö!".  Min kalender här är inte den enda och eviga sanningen. Vad som är sant vet jag inte, var beredd på stora variationer.
november-februari
vintermörker
Den mörka årstiden.  Det är nog inte  många turister som besöker hjärtat av Sarek vid denna tiden.  Snö, kyla, och mörkret  avskräcker i varje fall mig.  Fjällstugar och fjällstationer är stängda, kommunikationerna dåliga eller obefintiliga. Isarna bär efterhand som vintern tagit greppet, men kan vara osäkra ändå på många ställen.
mars-april/maj
vintersäsong
Ljuset återvänder, stugor och fjällstationer håller öppet. Antagligen högtid för den vintererfarne. Jag skulle kunna tänka mig en tur med någon erfaren, kanske... Många skidar ledat. Vad jag vet så är dock stugorna längs Padjelantaleden stängda, men säkerhetsutrymme finns öppet.
maj-juni
snösmältning
Vintern tappar greppet, snösmältningens tid. Isarna tappar i bärighet, det är antagligen mycket vatten som ska transporteras bort. Kanske kan man i början/mitten av juni börja vandra i låglänt terräng, eventuellt kombinerat med skidor lite högre upp. Fjällstugar och fjällstationer håller åter stängt.
juni/juli-augusti
sommarsäsong
Den härliga sommaren. Fjällstugar och fjällstationer öppnar i slutet av juni, kommunikationerna är bra. Detta är min tid. I början finns fortfarande mycket snö, men framkomligheten är normalt rätt god. Bäckarna kan dock ge problem att ta sig över. I augusti, när nattkylan kommer tillbaka, ger mygg och knott upp med att  trakassera oss. Även i juli har jag inte haft mycket besvär av dem på kalfjället, de blåser bort. Vindstilla dagar eller i skogen kan de vara rätt besvärande.
september-oktober
höst, övergång till vinter
September är höstmånaden. Sarek har jag inte sett på hösten, men andra fjäll jag sett i höstskrud lockar till ett besök även Sarek i september. Trots att kylan vill ta över, och snön hotar. I mitten av september stänger turistanläggningar, båtar och annat slutar med sin trafik. Tyvärr brukar det vara svårt att ta ledigt i september. Många anser att detta är den bästa tiden. Oktober är början på den för mig tråkiga vintern, d.v.s vad gäller fjällvandring. Jag håller mig till utflykter i Skåne under vintern. Även där är höstfärgerna sprakande.