Sylarna - fjällstationer och boende
Det boende jag personligen känner till är fjällstationerna Sylarna, Blåhammaren, och Storulvån. På dessa har jag övernattat. Det finns en i Norge, Nedalshytta, som jag passerat men har inget minne av den. Vålådalen i Sverige är en välkänd plats. De har alla idag vad jag vet, varmt och kallt vatten, dusch, bastu, och toalett inomhus.

Mång spår, både vandrings- och skidspår, utgår från Vålådalen. Till Vålådalen kommer man med buss från Undersåker, dit man tar tåget. Jag har inte varit i Vålådalen. Till Blåhammaren kommer man enbart till fots. Detta är en liten men mysig fjällstation. Den har en restaurant med gott rykte, när jag övernattade där 1992 var den utmärkt. Ännu längre bort från närmaste väg är Sylarnas fjällstation vid fjället Sylarna. Här finns ingen restaurang, man är hänvisad till att laga maten själv. Till Storulvån går en väg, med taxi tar man sig dit från Enafors järnvägsstation. Även Storulvån har en bra restaurang, i varje fall 1999 när jag var där senast.

Andra boenden finns i Storlien (t.ex. Högfjällshotellet) och i Enafors (t.ex. pensionat Jämtlandia). Längs lederna finns enkla fjällstugor, där standarden är enkel. Sovrum med våningssängar, madrass, täcke, och kudde. Sängkläder tar man med själv. Utedass, kallt vatten från en bäck. Köket har gasspis.

Det finns säkert fler boendealternativ.

Litteratur:
Alf Nygaard, Med STF i Jämtlandsfjällen. ISBN 91-7948-133-7. Häftad, 71 s.
Sylarna
Sylarna
Blåhammaren
Blåhammaren
Storulvån
Storulvån