Vandra i Vindelfjällen

Vindelfjällen är ett av de största skyddade områdena i Europa. Naturreservatet är beläget i Sorsele och Storumans kommuner i södra Lappland. Naturreservatet ger en representativ bild av fjällen. Från barr- och fjällbjörkskog till alpina fjälltoppar. Vindelälven har sina källor här. Fågellivet runt Tärnasjön ska vara rikt. Området runt Syterskalet är alpint till sin karaktär, med Norra Sytertoppen (1776 m.ö.h), där Syterskalet är en djupt nerskuren U-dal. Kungsleden går genom Syterskalet mellan Ammarnäs och Hemavan. Stugor finns här med mellanrum lämpliga för en dagsvandring. Kungsleden fortsätter norrut från Ammarnäs till Adolfsström.

Väster om sjön Överuman ligger det ett område avskiljt från den övriga delen av reservatet av "Blå vägen"; Artfjället, ett botaniskt rikt fjällområde. Där finns inga leder och man är hänvisad till tält. När jag var där tog vi buss till Strimasund.

Centralorten i reservatet är Ammarnäs. I byn finns ett informationscenter om Vindelfjällen. Där ska också finnas en berömd potatisbacke. Jag har sjäv inte besökt Ammarnäs och de centrala delarna av naturreservatet. Mina två besök är begränsade till området runt Hemavan. Hemavan ligger inte i själva reservatet, men det är en utgångspunkt för ett besök i Artfjället. I både Ammarnäs och Hemavan finns vandrarhem och annat boende. I Hemavan finns en fjällbotanisk trädgård.

I mitt tycke det trevligaste sättet att ta sig dit är att ta tåget på inlandsbanan till Storuman eller Sorsele. Flyg går i skrivande stund till Hemavan, Storuman, och Arvidsjaur (norr om Sorsele). Man kan även ta buss längs inlandsbanan. Det går även buss från Umeå och Vännäs.


Jag har gjort följande vandringar i området:
1990
Hemavan - Viterskalet
1991
Hemavan - Artfjället
Litteratur: Tore Abrahamsson, Detta är Vindelfjällen. ISBN 91-34-51043-5. Häftad, 192 sid.

Senast uppdaterad: 2009-06-01