Abisko 2015 - Marmorbrottet
Förmiddagspromenad till Abisko Östra, med butik och sibirisk vallmo. Eftermiddagsvandring utmed Abiskojåkka till Marmorbrottet, en hög klippa där det i början av 1900-talet bröts kalksten.

11 juli 2015:
förmiddag - Abisko Östra
I Abisko Östra finns en större livsmedelsaffär. Det är cirka 2.5 kilometer dit från turiststationen. Det är lagom förmiddagspromenad på cykel och gångväg. Utmed vägen finns orkideer, lingon, pyrola, svarthö. Vid järnvägen inne i Abisko Östra blommar en mängd sibirisk vallmo. Så vackert med fjället Nuolja i bakgrunden.

Byn består av en stor järnvägsstation med stationsbyggnad i tegel, fina trähus, bland annat en mindre brandstation. Ser inte ut att vara använd längre. Finns några turistbutiker. Cafeet som jag kommer ihåg finns kvar. Verkar vara med utökat turistiskt sortiment. Det har inte öppnat än för dagen. I butiken köps pålägg, frukt och grönt, öl, juice och en fiskgratäng. Går tillbaka med Nuolja i blickfånget. Äter lunch i vandrarhemmets kök.

eftermiddag - Marmorbrottet
Cirka två kilometer uppströms av Abiskojåkka bröts det under några år i början av 1900 talet marmor. Det var nog inte lönsamt, det lades snabbt ner. Vandrar på stigen utmed jåkken dit. Det är Kungsleden, möter många vandrare. Utmed jåkken hittas kattfot, tätört, fjällruta, smörblom, smörboll, vårfingerört. Även om sträckan är kort tar den tid med alla avbrott för att njuta och undersöka forsen och växtligheten.

Marmorbrottet är vid en lodrät hög klippvägg. Uppe på klippan är en meditationsplats. En av sju meditationsplatser utmed Kungsleden, med citat av Dag Hammarskjöld ingraverade i en sten. En rofylld plats med utsikt över Abiskojåkka.

Går samma väg tillbaka. Intill stigen, som går genom björkskog, är en okänd växt. Bestämmer den senare till ormbär. Även idag är vädret med oss. Inga mygg. Så bra och fint.

Det är lördag och röding i restuarangen lockar. Det är gott men så mycket mat är det inte. Två skivor av röding, brynt pepparrotssmör utan smak av pepparrot, lite grönsaker. Frågar kyparen om de glömt pepparroten, han ska fråga kocken. Han glömmer antagligen det, för han återkommer inte med något svar.

-- A n n o n s e r --