Abisko 2015

SVENSKA UNDER KONSTRUKTION

Resan dit - Resan dit. Lämnar ett soligt Skåne med flyg, via ett regnigt Arlanda, till ett mulet Kiruna. Buss till Abisko. Installerar oss på Abisko turiststation. En kvällspromenad vid floden Abiskojåkka.
Abiskojåkka - Söker efter fjällruta längs floden Abiskojåkka. Abiskojåkka kanjon är imponerande med branta klippväggar och forsande vatten. Utforskar dess östra sidan ned till Torne Träsk.
Nuolja - Fjället Nuolja (Njulla) väster om Abisko. Toppen är 1164 möh. Med utsikt över Torne Träsk och Lapporten. Blomsterängar. Linbana upp till 900 meter.
Marmorbrottet - Förmiddagspromenad till Abisko Östra, med butik och sibirisk vallmo. Eftermiddagsvandring utmed Abiskojåkka till Marmorbrottet, en hög klippa där det i början av 1900-talet bröts kalksten.
Njakajaure - naturstig genom björkskog, över myrar förbi sjön Njakajaure. Rik flora med bl.a. orkidéer. Skyttevärn från andra världskriget.
Fågelkullen - först vandring utmed Abiskojåkka, sedan på rallarvägen till Fågelkullen med utsikt över Abiskojåkkas mynning, som är ett fågelskyddsområde.
Kårsafallen - vandring genom björkskog till en bro över Kårsajåkka. Här finns många små vattenfall och en gles tallurskog.
Resan hem - varit en fin vecka. Buss till Kiruna. Händelselöst flyg till Sturup. Bagaget hamnar på villovägar.
Flora - Syftet med resan var att hitta fjällruta, men också andra fjällblommor. Här är en lista och bilder på de blommor som vi såg.

COUNTER
HEJ