Grövelsjön 2014

Min senaste riktiga fjällvandring var 2007, då i Sarek. Sedan dess har bristande tid, andra aktiviteter och kroppsliga problem hindrat en fjällvandring. 2014 års fjällvandring var tänkt som en lätt tur för att åter få känna på vandring i fjällvärlden:
Grövelsjön - Rønsjøn - Hävlingen - Slagusjön - Slagufjället - Hävlingen - Övre Fosksjön - Grövelsjön.

På hemvägen ett besök vid Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, i Fulufjällen.

Resan dit - fjällen vid Grövelsjön i nordvästra Dalarna är de sydligaste fjällen i Sverige. Lämpliga för en fjällvandring. En fördel är att man kan på en dag köra dit från Skåne. En lång dag men möjligt att göra.
Grövelsjön - Rønsjøn - bro över Grövelån. På bred stig mellan Salfjället och Sjøhøgda. Nedgång till Sylen med vacker vy över Grövelsjön. Stenig stig till Rønsjøn.
Rønsjøn - Hävlingen - Tillbaka till Sylen. Uppåt genom björkskog på bra stig. Kommer upp på kalfjället och en platå. Det är ett flackt landskap. I norr syns Grötvallsjön. Kullarna runtom är på 1000 till 1350 meter, platån är på 900 meter.
Hävlingen - Slagusjön - Stenigt innan Hävlingen. På bro vid näset. Genom vacker tallskog. Lång spång på kalfjället. Tältar vid Slagusjön intill ett vindskydd.
Slagufjället - Vandrar på hed norrut utmed Slagusjön. Lätt vandring utan större stigning upp till toppen av Slagufjället. Den bjuder på en fin utsikt över sjölandskapet nedanför.
Slagusjön - Hävlingen - Går samma väg tillbaka till Hävlingen. Stig genom den vackra tallskogen. Stigen med stenparti på näset mellan sjöarna känns lättare. I korsningen med flera stigar slår vi läger för natten i en björkdunge.
Hävlingen - Övre Fosksjön - Vaknar till en mulen morgon. Vandrar till Övre Fosksjön vid vid fjället Storvätteshågnas fot. Stigen bär svagt uppåt på en stenrik sluttning. Det är ett flackt landskap. Närmar oss Fosksjön på en vältrampad stig. Slår läger intill sjökanten.
Övre Fosksjön - En mulen och småregning dag. Storvätteshågna ser inte inbjudande ut. Blir ingen topptur. En något tråkig dag, grått, mulet, regnigt.
Övre Fosksjön - Grövelsjön - Sista vandringsdagen. Vi ger oss av mot Grövelsjön. Lätt vandring i öppet flackt landskap. Kör till Njupeskär i Fulufjället, Sveriges högsta vattenfall.
Resan hem - övernattning i Mora. Dagen börjar med älgmöte i dimma. Nostalgiskt om en specialare, som avnjuts i Pausgrillen. Inga missöden på vägen.
Njupeskär - i Fulufjällets nationalpark i Dalarna är Sveriges högsta vattenfall med ett fritt fall på 70 meter. Total fallhöjd är 93 meter. En spångad vandringsled går fram till fallet.

COUNTER
HEJ