Vandra i Sarek - Mat och boende

Ibland behöver man övernatta på sin väg till eller från sin vandring, kanske man inte vill vandra med tält utan sova mer bekvämt i fjässtugor elle fjällstationer. Mat behöver man också. Jag samlar information om det jag vet och har anlitat under mina besök i området. Det finns givetvis mycket mer  än vad skriver om här. För information om öppettider och priser i fjällstugor och fjällstationer så har svenska turistföreningen utförlig information om sina. För mer information om stugorna på padjelantaleden besök Badjelánnda Laponia Turism hemsida. På  min länksida under "Boende" finns länkar till en del av det som nämns i texten nedan, även kommunernas hemsidor är värda ett besök. I fotoalbumen finns bilder på de olika platserna. Det finns ju ingenting som är för evigt, detta är vad som gällde senast jag var på platsen, och långt från komplett.

GÄLLIVARE vandrarhem, restauranger, affärer

De gånger jag övernattat i Gällivare har jag de flesta gågerna gjort det på vandrarhemmet som ligger på "Andra sidan". Första året tältade vi, var har jag glömt. I centrum finns ett trevligt litet hotel, Dundret. I centrum finns Konsum och ICA ifall man behöver komplettera matförrådet. Hos Öströms färg brukar vi köpa T-sprit till vårt spritkök. Intill färghandeln ligger ett kafé, där man kan ta en fika i väntan på att åka vidare. Lunch äter man gott på kinarestaurangen Peking, intill den finns New Delhi en indisk restaurang. Gatuköksmat finns på gatuköket MD och ett annat vid järnvägsstationen.

JOKKMOKK
vandrarhem, restauranger, affärer

Vandrarhemmet ligger på Åsgatan. Konsum och ICA finns ifall man vill handla mat. Vårt stamfik är Konditori City. På Hotel Gästis har jag ätit en utsökt middag, men senast jag var där hade de bara öppet över lunch. Istället åt vi gott och rikligt på kinarestaurengen Kowloon. På Ajtté fjällmuseum finns en bra restaurant med självservering.

KVIKKJOKK
fjällstation, affär, restaurang

I Kvikkjokk finns STFs fjällstation, med en liten affär och servering där man även kan ta sig ett glas vin. I "gamla affären" några hundra meter från kyrkan är en liten affär, naturum, och en acceptabel restaurang, det jag åt var bra.

RITSEM
vandrarhem

I Ritsem finns ett vandrarhem, vid bussens ändhållplats. Jag kallar det för vandrarhem, ibland benämns det fjällstuga. Det har vandrarhemsstandard. Finns självhushåll. I butiken finns lite småsaker, men inte något för en proviantering inför resan.

SALTOLUOKTA Fjällstation

Saltoluokta är en fjällstation i björkskog utmed Kungsleden, med båtförbindelse till Kebnats. Det finns helpension till enkla stugor med självhushåll. Mindre butik med småsaker.

STORA SJÖFALLET
Fjällanläggning

Fjällanläggningen i Stora Sjöfallet erbjuder stugboende, med självhushåll eller ät i restaurangen.

KUNGSLEDEN
Fjällstationer och fjällstugor

Längs Kungsleden finns ett flertal fjällstugar för övernattning. På Saltoluokta fjällstation kan man bo från stuga med självhushåll till nära hotellstandard med helpension. I en del av stugorna finns försäljning av frystorkat, konserver och annat med lång hållbarhet. I Aktse, mellan stugorna och båtlämningen, kan man köpa fisk.

PADJELANTALEDEN
Staloluokta, Änonjalme, och fjällstugor

Längs Padjelantaleden finns fjällstugor. I Tarradalen drivs de av STF, i Padjelanta nationalpark är det fjällsamebyarna som driver dem. I Staloluokta finns det möjlighet att köpa enklare förnödenheter, glödkaka och framförallt fisk och renkött. Alla stugorna har något till försäljning. Vad jag hört så kan man hyra en stuga hos samerna i Kutjaure, även där kan man antagligen köpa fisk. I Änonjalme finns ett café  där man äter gott, de har även försäljning av hantverk.

ÖVRIGT
Vindskydd, kåtor

Förr fanns det vindskydd vid Alkajaure och i Njåtjosvagge. De underhölls inte, när förfallet var långt gånget brändes de (2001-02). Så nu finns inget i nationalparkerna utanför lederna, de stugor som finns används för rennäringen eller forskningsverksamhet och hålls låsta. På Kungsleden finns vindskydden Autsutjvagge mellan Saltoluokta och Sitojaure, Svine på södra sidan av Sitojaure, Laitaure på södra sidan av Laitaure, och Rittak mellan Laitaure och Pårtestugan.  På Nordkalotteden mellan Vaisaluokta och Hellemobotn finns ett vindskydd vid Rautojaure. De är egentligen inte tänkta för övernattning,  utan som skydd i dåligt väder. I vindskydden finns plats för 4-6 personer. Det finns kamin, men ingen ved, som kanske går att använda. I Rinim, vid västra änden av Sitojaure, kan man hyra en kåta av samerna.