Luntertuns kyrkoruin

Skåneleden
Kust till kust

Grevie - Båstad
13 maj 2009

Anslutande etapper:
Grevie backar


Halv elva släpper bussen av oss vid den inplastade kyrkan i Grevie. Hatten flyger av i luftdraget från en lastbil. Efter en lyckad hattjakt går vi in på vägen förbi Kvinnaböske krog, som öppnar först klockan fyra. Vi går utmed betesmarker, med utsikt mot Skälderviken och Kullaberg långt borta vid horisonten. En hund välkomnar vid en gård. Går genom en skogsdunge och kommer fram till en landsväg vid några hus och en gård, där tar vi höger på landsvägen. Kor bevakar en skogsdunge. Leden tar snart in på en asfalterad mindre väg. Vid en järnvägsövergång finns bara ljussignaler, det är fritt, vi kan gå över.

I hagar går hästar och står en bil. En katt ligger och sover invid väggen till ett hus som ser nybyggt ut. Sädesfält vajar lojt i den svaga vinden. Det faller några stänk, en bäck porlar utmed vägen, en cyklist kämpar tappert i uppförsbacken. Där fält öppnar landskapet kan vi se bort till Kullaberg. Vi kommer fram till Böskestorp, hundcenter, hästar, stugby. Vi möts av fågelsång, vackra hagmarker, asken är på väg att slå ut. Blommande fruktträd. Kreatur, varav en kraftig tjur, lufsar fram i en hage för att hälsa på oss och bli klappade och kliade i nacken. Vägen går upp och ner omväxlande genom gran- och lövskog. Till höger om vägen är en inhägnad gård, Severtorp tror jag platsen heter. Det är mer än gården som är inhägnad. Det verkar vara ett stenbrott. I en öppning i grönskan kan vi se att det är ett hål för järnvägsbygget genom åsen. Ett spöklikt hoande hörs, bygget är ju förföljt av missöden. Åsen vill nog inte.

Det bär nerför förbi hagmark och skogsdungar, i norr får vi en skymt av havet. En tupp gal vid ett fint trähus. Efter en vägkornsing går vägen över en bäck. Här "mitt i skogen" ligger Johannesens klädeshandel. Jag har tillräckligt med kläder på mig, det blir ingen shopping. Genom bokskogen innan Axelstorp går ett rör genom skogen, varför? Axelstorp verkar vara en blandning av fritids- och året runt boende. Leden är insiktsskyddad mot ett hus av en stor häck. I en trädgård kilar en ensam gräsklippare runt.

Efter Axelstorp går vi ut i fårhagen varifrån man har en vidsträckt utsikt mot Båstad och havet. Långt därnere betar får. Vi tar lunch på något som liknar en gravhög. Vi fortsätter på smal grusväg. Möter bil med släp, i bilen ett "negative smilies" par. Går förbi hygge, äng, och skogsdunge. Grusvägen blir asfaltväg men fortsatt smal. Bär nerför i en frodig dalgång med bäck, för den trötte finns en stubbstol. Ut på landsväg. Ögonen är dåliga, läser en skylt m.h.a. kikare: "Länsgränsen mellan Halland - Skåne". Viker av på mindre väg förbi Korröd, vindskyddet ligger uppe i en backe. Verkar nymålat och nynerklottrat. Vi är nu i Båstad, får vänta på ett tåg vid en signalbevakad övergång.

Går genom villakvarter, förbi Båstad sportcenter Drivan med tennis. Förr fanns här en nejlikeodling. Efter Drivan till höger mellan tennisbana och en park med två resta stenar, till minnet av Galter och hans häst. De omkom i samband med en strid.  Promenerar genom Malen. Besöker Öresjön, förr ett kalkbrott som nu är en sjö. Går upp till järnvägsstationen där det i glashyttan "Eldoluft" görs vackert glas.

Rörledningen i skogen vid Axelstorp kanske fick sin förklaring i en artikel i Sydsvenskan dagen efter.

Länkar:
Kvinnaböske krog och hotell
Böskestorps stugby
Johannesens klädeshandel
Båstad sportcenter Drivan
Eldoluft glas studio

Utsikt

Järnvägsövergång

Kreatur

Vägen

Nerför

Bokskog

Utsikt

Bäck

Galters stenar

Eldoluft