Äsphults kyrka

Skåneleden
Nord-Syd

Åkes rundled, Fulltofta
28 maj 2009

Anslutande etapper:
Bjeveröd - Dansbanan
Dansbanan - Hörby


Kör grusvägen från Hästhagen i Fulltofta strövområde till Naturcentrum där jag parkerar. Går in i kaféet, köper en lakritsglass, och får en karta med den nya rundleden på Skåneleden utsatt. Man har gjort en sträcka som binder samman befintliga leder till en rundled. Ser på utställningen om Skånes landskap. Koattrapp råmar. Barn öppnar luckor och har roligt.

Ger mig av på en knölig stig genom skog. Sedan på fin stig genom ung lövskog. Passerar en kraftledningsgata i granskog, går över en körväg, och genom en granskog på en något knölig stig. Kommer ut på en skogväg, Enabacken, ongiven av lövskog.  En fin myrstack kantar vägen. Möter en man med hund "Det är varmt idag" pustar vi. En vacker trollslända korsar min väg, ljuv fågelsång fyller luften och mina öron. Jag letar efter fågeltornet som ska finnas här, som jag besökte 2004. Då var det avlövat och man såg det från vägen. Hittar till slut en knappt synlig stig, chansar och följer den genom grönskan. Där står det, klättrar upp. Ser inga fåglar.

Strax efter stigen till fågeltornet går leden in på skogsvägen mot Store Damm, den går genom löv- och granskog. En skylt berättar om "Från gran till ädellöv", efter stormen 4/12-1999 anlades en demonstrationsplantering. Det är mest björk? Store Damm döljs av planteringen som börjar bli uppvuxen. Lämnar vägen för en stig genom lövsly. Hamnar vid Kyllingahus, går över landsvägen mellan Hörby och Södra Rörum. Här är en parkeringsplats. En kort sträcka på en skogsväg sedan in på en stig, och den "gamla" Skåneleden. Genom lövskog utmed ett fint stengärde. Lite blött, men det är spångat, går över ett hygge in i en granskog. Kommer fram till sjömossen. Skyltar berättar om mossens liv. Som vanligt går jag ut en bit för att hälsa. Marken gungar härligt. Mitt i är en vattenspegel, som ett öga ligger det där och tittar på mig. "Jag tycker om dig, du är vacker" viskar jag. Tycker den blinkar mot mig. Stigen är här spångad, vilket behövs eftersom det är sankt. går genom yngre blandskog. När jag gick här 2001 mellan Ekerödsrasten och dansbanan gick stigen nerför en backe med lite utsikt. Den märker jag inte av idag. Träden har nog vuxit upp sedan dess. Går nerför genom en granplantering, tangerar ett hygge, genom björkskog. Det är varmt och flugorna uppskattar mitt sällskap. Går över ett hygge där små plantor spirar. En rak bäck passerar genom hygget. Fram till Dansbanan vid landsvägen är det fin lövskog.

p> Mellan Dansbanan och Hjällen är det sig likt, en fin gran- och lövskog. Tar lunch på ett stenröse vid Hjällen. Jag avviker från leden och går grusvägen förbi Stavröds gamla tomt. Dagens huvudmål är att leta upp platsen för skvaltkvarnen vid Bossaren. Vid Stavröds gamla tomt är en slagen äng, ett svanpar i en damm, en stenmursrest från gården. Fortsätter in på Vasahusvägen.  Här någonstans ska det vara, vid en bäck som ska passera under vägen. Ser ingen bäck. Går fram och tillbaka, lyssnar, en porlande bäck göms i grönskan. Här fanns skvaltkvarnen, dagens huvudmål. Tränger mig igenom den täta grönskan ner till bäcken. Några lagda stenar antyder om att det funnits något mänskligt, men vad kan inte jag säga. Krånglar mig upp på vägen igen. Intill vägen är en äng, här låg torpet Bossaren. Informationsskylten är tom. En bit bort är en damm.

Går vidare. En äldre man sitter vid ett rastbord. Vid ruinen efter Vasahus informeras om 'från ädellövskog till granskog'. Ett vackert gärde omger ängen runt husgrunden. Nu är jag på Skåneled igen. Lämnar vägen och går på stigen utmed bäcken i lövskog fram till Store Damm. Det är sig likt här. Förbi hällekistan i granskog. Är inte kistan förbättrad sedan sist? Visst har någon lagt dit sten. I lövskogen innan Naturcentrum är två vindskydd. I naturcentrum frågar jag om torpet Ramstorp kan hyras, inte nu längre, lär vara ett museum. Jag har skrivit på min sida om Fulltofta att man kan hyra det, och en kvinna ringde mig och frågade vem som hyr ut det. Jag får uppdatera sidan.

Det är Susanne i trädgårdskaféet i Södra Rörum som inspirerat till skvaltkvarnsbesöket vid Bossaren. Hon kommenterade i min blogg ett misstag jag gjort om kvarnen Prästamöllan, och tipsade om Bossaren. Kör dit för kaffe, fläderblomssaft, och våffelbuffé. Sitter i skuggan under ett träd bland kycklingar, höns, och myskankor, njuter av vilan och våfflorna med hemmagjord sylt och handvispad grädde. Jag orkar äta fyra våfflor, rekordet enligt Susanne är sjutton. Hungrig tonåringa. Även höns och ankor tycker om våfflorna. Jag har ställt bilen vid kyrkan, men upptäcker att det finns en parkering utanför kaféet. Går tillbaka till bilen, en vit katt smyger över vägen.

Bilder från Fulltofta naturcentrum, skvaltkvarnen vid Bossaren, och trädgårdskaféet i Södra Rörum finns på min sida om utflykter i Fulltofta: Rundled.

Bild från 2002 på hällekistan finns på min sida om Fulltofta: Hällekistan.

Stig

Enebacken

Fågeltorn

Skogsväg

Stig

Efter vägen

Sjömossen

Genom skog

Efter dansbanan

Vasahus

Store damm

Hällekistan