Fru Alstads kyrka

Skåneleden
Nord-Syd

Fjärdingslöv - Fru Alstadsvägen
1 april 2010

Anslutande etapper:
Fru Alstadsvägen - Svedala
Fjärdingslöv - Trelleborg


Stiger av bussen halv tio vid Gylle kyrka. Skrämmer några getter vid en gård. Går landsvägen fram till Fjärdingslöv. Kallt, en isande sydvind. Mössa, kapuschong uppe, fleecetröja. Skönt att jag kommer att ha vinden i ryggen. Vinden har fritt spelrum i det öppna jordbrukslandskapet. Bortom fälten kan jag fortfarande skymta Gylle kyrka. En del hus kantar vägen, passerar en fotbollsplan. Från utkanten av Fjärdingslöv går Skåneleden mot norr på en för dagen något lerig markväg med en pilevall. Pilen blir vandringsdagen signatur. Vägarna kantas bitvis av pilevall, ibland murkna fårade gamla pilar, på sina ställen nysatta. Det är fint med dess pilevallar. Detta är det platta Skåne, långt bort sticker Bösarps kyrktorn upp. I skyn är min första sånglärka för året.

Åkrarna ligger plöjda, några mörka, några ljus, och väntar på livets återkomst efter en lång kall vinter. Vid en bro över en bäck är en sten med inskriptionen: "Jesus säger: följ med mig bort till en öde trakt så att ni kan vila er lite. MK 6:31". Antar det är ett bibelcitat ur Markus evangelium. Men varför här? Det är en öde trakt, ett bra råd, jag vilar lite. Intill är en sten lämpligt att sitta på och ha som kaffebord. Kaffe med en Lindts chokoladkula ger energi för att fortstätta. Intill växer energisnår. Jag tackar stenen och Jesus för det goda rådet och fortsätter på min smala väg. Kommer fram till en grusväg, tar norrut till Västra Virestad. Något har börjat växa på åkern, kanske raps? Växthuset i Västra Virestad ser demolerat ut. med trasigt glas. Några män går därinne och påtar. Jag gör en avstickare från leden med att gå landsvägen västerut. Vid en gård varnas "akta blind katt", skyndar förbi. Vid en gård upplyses om att man har X antal hundar, och att de enligt lag är skyldiga att ersätta eventuell skada de orsakar även på oinbjudna gäster. Skyndar förbi, till mitt mål bronsåldersgravhögen Torshög som ligger ute i en åker. I graven ligger kämpen Tor, vid juletid visar han sig i en praktfull rustning säger sägnen. Idag ligger den stilla i åkern och ingen Tor syns till.

Går tillbaka till Västra Virestad och leden. En gemytlig by. En äldre kvinna med rollator påtar i trädgården. Vägen genom byn är asfalterad, sedan bär det igen iväg på grusväg. Vägen ringlar mellan åkrarna. Äter lunch vid en bäck. En flicka med hund går förbi, bägge hälsar. Går vidare, måste göra ett nödbesök i en spökdunge. Fallfärdigt skjul, skev mossig husvagn, och en delvis raserad bodvagn. En vattenfylld skottkärra, det känns spöklikt. Fantasin skenar. Ser ut som om någon gett sig av abrupt. Trädens knoppar är på väg. Inte ser det ut att göra ont. Vinden viner och gnyr från nybyggda cisterner. På asfaltväg till Fru Alstad med nysatt pilevall.

I Fru Alstad finns gatan Wall St, är det Wall Street? Ett kulturhus, och bybrunn i vägkorsning. På ängen nedanför kyrkan, 'Slättens Notre Dame' Vår Fru kyrkan, är en offerkälla. Från kyrkan leder en blöt gräsgång ner till källan. Vattnet i källan, vars kanter är stensatta, liknar grönkålssoppa. Hit vallfärdade man på senmedeltiden. Som bevis ristade man sitt bomärke i en pelare inne i kyrkan. Kyrkan är låst så den får jag inte se. Kyrkan är en pilgrimskyrka även idag. man har nyligen lagt upp pilgrimsvägar genom Skåne. Det kan förklara stenen med inskriptionen tidigare, en pilgrimssten. Efter kaffe och toalettbesök går jag upp till busshållplatsen vid landsvägen.

Länk:
Pilgrimsvägen i Skåne och Blekinge

Fjärdingslöv

Gammal pil

Jesus säger...

Smal väg

Vägkorsning

Torshög

Efter Västra Virestad

Vårberedd

Landskap

Pilhål

Vägen till Fru Alstad

Offerkällan