Lövestads kyrka

Skåneleden
Österlen

Knösagården - Heingetorp
26 april 2009

Anslutande etapper:
Knösagården - Alunverket
Vanstad - Heingetorp


Klockan är nio när jag svänger in på den smala grusvägen till Heinge strövområde norr om Lövestad. Jag ställer bilen på parkeringen som är invid ett rött litet hus. Man går in i en hage via en vinkelgenomgång, sedan på en stenig stig i kanten av en skog med vitsippor, svalört, och fågelsång. Marken jämnar ut sig. På andra sidan har jag en höjd. Åker kana på löv nerför en slänt. Därnere är ett hygge. På håll hörs sjöfågel. Går uppför en slänt i skog, ner och upp, passerar en vinkelgenomgång. Mellan bokarna skymtar en vattenyta. Vitsipporna prunkar. Leden går bort från sjön, jag går ner till den för en titt. Den är igenväxt här i sin övre del.

Återvänder till leden som fortsätter under träd i kanten av en hage.  Kommer fram till vindskyddet som ligger högst upp på den bokskogsklädda sluttningen till sjön. I hagen mittemot blommar backsipporna för fullt. Hagen och skogen skiljs åt av ett stengärde. Det är en vacker plats. Leden går i hagen utmed stengärdet. Den lämnar sjön för att gå genom hagmarker, träddungar, förbi vitsippor, svalört, och skogsvioler. Mellan ett kärr och en skogsdunge är det blött. Kommer fram till en hage där humlor och fjärilar virvlar runt. Vid stättan till till en enefälad är en skylt som upplyser om att här är betande djur och att de är snälla.

En knappt synlig stig kryssar mellan enar utmed stengärdet. En bit bort till höger ligger några gårdar. Leden lämnar enarna, jag tar en paus på en kulle med tre bokar på. Kor betar i en hage intill, får bräker. Fortsätter efter pausen över en snårig kulle, en spång leder över en bäck, sedan snett över ett fält. Vid en damm är tre övervuxna stenhögar. Går genom en öppning i ett stengärde, sedan höger i hagen utmed stengärdet, på andra sidan stengärdet är en enefälad, och så höger igen genom samma stengärde. En grönfink hälsar mig när jag går utmed ett stengärde under ekar, en stätta tar mig till en stig i en rad med lövträd mellan fält. En stätta till, därefter över en spång till en enefälad. Enefäladen försvinner upp på en kulle, medans jag går genom en skogsdunge. Stigen är här mest en söndertrampad kostig. Ett lågt stengärde avgränsar mot en trädbevuxen våtmark och en större bäck. Kabblekan blommar i det blöta. Bäcken och stigen möts, en gräsand lyfter.

Tar en stunds paus innan jag fortsätter på en markväg mellan hagar och fält. En fågel räknar till sju. Kor går makligt upp på en höjd och följer mig undrande med blickarna när jag undersöker något som liknar en jordkällare. Tar mig över en stätta och står vid en gård: Hallsbergs hembygdsmuseum. Stängt. Öppet söndagar 17/5- 30/8 13-16 står det. Det är en fin gård, som drivs av Färs Härads hembygdsförening och innehåller ett lantbruksmusem. En grusväg leder hit till en parkeringsplats. Leden fortsätter söderut på en smal grusväg. Hallsbergs trädgård, står det på en vägvisare. Trädgården visar sig vara en intressant plats. "Inträde 5:-", jag lägger en femma i pengakistan. Platsen kallas även Hallsbergs stenar. Möllaren och bonden Nils Nilsson uppförde trädgården och det gulmålade huset åt sig på ålderns höst på 1870-talet. Här finns en kvarndamm och rester av en vattenmölla. I trädgården står ett antal figurer huggna i sten, stentavlor med texter och bilder, allt med bibliska motiv.

Via en vinkelgenomgång hamnar jag bland kor på en markväg ut på betesmarker. Jag kommer först inte förbi dem, de bligar på mig och flyttar på sig först lite motvilligt, sedan med något som liknar språng. Jag kan fortsätta ut på fältet, där vi har mer plats. Går över en dubbelstätta ut på ett annat fält. Vid ett korsvirkeshus är en stätta ut på grusvägen till Heingetorp. En frontlastare passerar med en motorcykel i gapet. Går mellan hagar och åkermark på vägen fram till Heingetorp, där det är aktiviteter i trädgårdarna. Jag vänder åter. Min lunch äter jag tillsammans med de övriga figurerna i Hallsbergs trädgård. Fåglar, kanske tofsvipor, har flygövningar på fälten en bit bort. Vid sjön i Heinge strövområde går jag ner till vattnet, där jag sätter mig för en stunds vila. Jag kan höra röster från några som troligen fiskar på andra sidan sjön. Jag hör och ser en spillkråka trumma på ett träd.

Från parkeringen går jag grusvägen mot Knösagården. På vägen får jag sällskap med en katt, den leder mig några hundra meter, sedan lägger den sig och poserar för mig på ett stengärde. Det är en vacker katt. Den skuttar till slut in i en trädgård. Vägen går förbi hagmarker. En dalgång breder ut sig i öster. Går genom om bokdunge och är vid Knösagården, en huslänga som ser året runt bebodd ut. Här är vägs ände. Leden fortsätter på en stig genom skogen.

Jag går tillbaka till bilen, och kör till Lövestads kyrka. Byggd på 1800-talet, som var vanligt rev man då den gamla kyrkan. Kör hem gör jag via vägen till Gårdstånga norr om Vomsbjön. Utmed vägen vid Vombsjön ligger Sjögårdens kaffestuga. Den är öppen och jag har tid att stanna till. Med kaffe och våffla lyssnar jag på ett spelmanssällskap som har ätit lunch, och spontant spelar upp innan kaffet kommer. På språket gissar jag att de flesta är britter.

Fler bilder finns på min sida om Hallsbergs trädgård (Hallsbergs stenar)

Höjden

Sjön

Hagmarker

Stättan

Enefälad

Bäcken

Grusvägen

Hallsbergs trädgård

Dalgång

Kaffestugan