Abisko 2015 - Resan dit
Resan dit. Lämnar ett soligt Skåne med flyg, via ett regnigt Arlanda, till ett mulet Kiruna. Buss till Abisko. Installerar oss på Abisko turiststation. En kvällspromenad vid floden Abiskojåkka.

8 juli 2015: Resan dit.
Allt görs på nätet nuförtiden. Jag försöker vara gammalmodig men ger upp. Bokar flyg, vandrarhem, parkeringsplats på Sturup, betalar, checkar in på flyget.

På parkeringen på Sturup läses bilens registreringsnummer av med kamera och ut kommer parkeringsbiljetten. Lägger mig på tutan när jag ska ta den. Skrämmer slag på några gående. Det hörs att vi anlänt. Boardingkort och bagagetags fås ur en automat. Säkerhetskontrollen är fortfarande bemannad.

Så är även flygplanet. Bara kaffet är gratis nuförtiden. Lämnar ett soligt Skåne för ett regnigt Stockholm. Skönt man bara ska byta plan här. Byter flyg till Kiruna. Ett mulet Kiruna.

Från Kiruna flygplats avgår buss till Abisko. Ser inte mycket av Kiruna. Det är en vacker bussfärd utmed Torne Träsk och fjäll. Vyerna uppskattas inte. De flesta passagerarna sitter djupt försjunkna i sina mobiler. Vägen håller på att göras vid. En lång sträcka med grusväg och lotsbil.

Går en halvtimme försenade av vid Abisko Turist. Intar vårt bokade rum på vandrarhemmet Keron, rum 104. Har ingen mat, bokar plats på restaurangen. Måste boka. Äter Suovas (renskav) och dricker en öl (Bärnsten). Gott. Sitter sedan en stund i Brasrummet och njuter av utsikten över Torne Träsk.

Det är ljusa nätter, midnattssol. Går en kvällspromenad utmed Abiskojåkkas djupt nerskurna kanjon. Först söder om landsvägen och därefter norrut till gångbro över jåkken. Mycket vatten forsar fram. Snösmältningen är sen i år. Fortfarande snöfläckar på Nuolja. Annexet, som jag bodde i 1988, finns kvar. STFs första byggnad här. Ett kulturminne. På vissa platser har det satts upp utsiktsplattformar med siktrör riktade mot intressant plats. Informationsskyltar berättar.

-- A n n o n s e r --