Abisko 2015 - Nuolja
Fjället Nuolja (Njulla) väster om Abisko. Toppen är 1164 möh. Med utsikt över Torne Träsk och Lapporten. Blomsterängar. Linbana upp till 900 meter.

10 juli 2015: Nuolja
Från Nuolja har man en vidsträckt utsikt. Sluttningen upp är frodig. Tänker först att gå upp längs bäcken Ridonjira, men i receptionen sa man att det var mycket vatten i bäcken och gyttjig stig. Man kan också gå upp via skidbacken. Vi väljer till slut linbanan upp.

Biljettmaskinen är sönder, får en handskriven lapp som tur och retur biljett. Håller på att tappa ner ryggsäcken när vi far upp. Det svajar svagt i vinden. Våren är sen, sluttningen är inte alls så frodig som jag minns. Blomsterängarna som jag minns har inte börjat än. Då var det gult och blått av smörbollar och midsomamrblomster, med röda inslag av rödbläror. Bra vi tog linbanan. Färden tar tjugo minuter.

Däruppe är Aurora sky station med cafe och utsikt. Strövar runt på fjället. Njuter av utsikten. En hel del blommor. Hittar den lilla rhododendron lapsk alpros. Mattor med mossljung. Fjällsippa och fjällgröna. En hermelin och en lämmel. Stora snöfält ligger fortfarande. Går över snöfält och bäckar. Tar en korv i caféet. Fin utsikt över Torne Träsk, Lapporten och fjällen i söder. Åker ner igen. Gungar obehagligt. Speciellt när den stannar för att släppa av och på folk.

Tillbaka hinner vi med att äta husmansmiddag i Storkällaren. Sena, mest sega köttbitar kvar. Sitter uppe och ser midnattssolen.

-- A n n o n s e r --