Abisko 2015 - Fågelkullen
först vandring utmed Abiskojåkka, sedan på rallarvägen till Fågelkullen med utsikt över Abiskojåkkas mynning, som är ett fågelskyddsområde.

13 juli 2015: Fågelkullen
Följer Abiskojåkka från gångbron uppströms på den östra sidan. Branta stup och fina vyer. Efter gångbron är en liten hed med fjällblära och fjälltätört. Hittar även vityxne och fjällruta. Inne i björkskogen innan bron över jåkken vid landsvägen blommar fjällförgätmigej. Går över jåkken på en gångbro innan landsvägen. Här håller man på med att bygga en utsiktsplattform.

Följer den västra kanten av kanjonen nedströms. Stupar brant mot det forsande vattnet. Bra stig, en kort sträcka med klippor. Går fram till gångbron och försöker följa vattnet till mynningen. Otillgängligt så vi vänder.

Tar istället Rallarvägen mot Björkliden genom björkskog. Målet är Fågelkullen. Skogsstjärna bildar mattor. Går upp på en höjd, ser mynningen. Men det är inte Fågelkullen. Efter cirka en kilometer är en stig, "Fågelkullen" står det på en skylt.

På kullen är ett vindskydd och utsikt över mynningen, Torne Träsk och fjällen på andra sidan sjön. En vacker vy. I ett träd är fågelattrapper med fåglar som kan ses här. Det är tillträde förbjudet så här års. Står en stund och spanar. Ser inga fåglar. Återvänder. Över stigen far ett djur med vitgrå päls. Fjällräv? Hinner inte se, den korsar snabbt.

På andra sidan gångbron är en stig upp på en kulle med en utsiktsplattform. Här ser man ut över Abiskojåkka mot Nuolja och Torne Träsk.

Fiskgratängen åker idag in i ugnen. Köket är fullt med barnfamiljer. En man gör mat till sina hundar. Som vanligt får man jaga mygg innan sovdags. Finns inga myggnät och det går inte att fönstret stängt alltid. Blir för varmt. Det är lyhört. Hörs att det bor många barnfamiljer här.

-- A n n o n s e r --