Mior - Vandringar - Jotunheimen

Jotunheimen betyder "Jättarnas hem" i den gamla nordiska mytologin. Jotunheimen idag är en nationalpark i den södra delen av Norge, ca 350 km norr om Oslo. De högsta topparna når över 2400m, med Galdhöpiggen (2469) och Glittertind (2452) som de högsta. Jättarna i den Skandinaviska bergskedjan. Passhöjderna är ofta på 1600 m, ca 500 m över dalgångarna. Med tung packning kan det vara jobbigt. När jag gick där pikade norrmännen oss för våra stora packningar, själva gick de lätt mellan fjällstationer och stugor.

Området är välutrustatd med leder och stugor. Stugorna sköts antingen av Den norska turistföreningen (DNT) eller i privat regi. En del stugor är låsta och då måsta man i förväg hyra en nyckel. Standarden varierar från helpension till självhushåll. Guidade turer finns. Området är lättillgängligt, både med bil och allmänna kommunikationer. Vilket kan förklara det stora antalet besökare. Trots det kan man säkert hitta ensliga områden.

Jag har vandrat en gång här, 1988, och det är nu många år sedan. Därför kan saker ha ändrats. Vi tog tåg till Otta, sedan buss till fjällstationen i Gjendesheim vid sjön Gjendes östra ände.

Länksidan innehåller några länkar till mycket mer information.