Tjörnarps kyrka

Skåneleden
Nord-Syd

Slättaröd - Maglö
7 juni 2009

Anslutande etapper:
Lillsjödal - Maglö
Prästtorpasjön - Slättaröd


Klockan är nio när jag ställer bilen vid Tjörnarps kyrka. Följer vägen västerut från Tjörnarp, det är lummigt och med småhus utmed vägen. Ett plank sätts upp som insynsskydd. Jag tar av in på grusvägen till Slättaröd. Skymtar hus inne i grönskan, kanske sommarhusområde? Vägen går genom mörk granskog. Halv tio är jag på Skåneleden. Förra gången var det tidig vår, det ser annorlunda ut med grönska. Fältet där jag åt lunch är slaget och sått. Går genom byn, några hus och en gård. En svart katt smiter in i en trädgård, humlor surrar i en ligusterhäck. Man arbetar fortfarande med gårdsplanen. Från Slättaröd är det en smal grusväg. Vägen kantas av gärden, tistelblom, hundkex och smörblom. Vackert med åker- och hagmarker. Får och hästar betar. En hund ställer sig på vägen och skäller, den viftar på svansen så den är nog inte arg på mig.

Vid en lövskogsdunge viker leden av på en markväg. Jag går över ett fält och kommer in i lummig lövskog, går över en bäck på en bro med järnräcke. Jag stannar till vid en buske med blommor jag inte känner igen, små blommor i mitten med större som en krans runtomkring. Inte mycket man vet. Tar en bild för senare identifiering. Leden vindlar mellan skogsdungar och fält. Ängs- (eller är det skogs-?) kovallen blommar. Kommer fram till en landsväg, här blommar midsommarblomster. Leden går på landsvägen förbi Åkarp. På min karta ska den gå vid husen, men den vägen är spärrad, och markeringarna är utmed vägen. Kor följer mig med blicken. Lämnar landsvägen vid en trevlig samling hus, för att komma ut på grusvägen till Maglö. Inne bland granarna står en "rest" sten. Två cyklister passerar. Vägen går genom omväxlande löv- och granskog. Förbi hagmarker. Jag ser Ekorrbär och Skogsstjärna. Långt bort ser jag rådjur och får. Solen lämnar mig, det har mulnat upp. Bilar står parkerade vid ett vackert litet rött hus, en dörr på ett halvt raserat skjul gnisslar i vinden. BRÖÖÖÖLLLLL!!!!! Ett rött vidunderdjur dånar genom skogen. Vad var det?

Kommer fram till en gård. Vid vägkanten mot en hage blommar tjärblomster. Ballonger pyntar infarten till ett hus, kanske studenten? I en damm är det fiskeförbud, tillhör nog Maglö gård. En minimal stuga står inne i skogen. I sluttningen mot gården blommar rhododendron. Man har skogat. På parkeringen till naturreservatet Maglö ekar står en bil, ett par är ute och rastar hunden. Vid parkeringen är ett litet trevligt hus. Sätter mig på samma sten som vid förra besöket, och äter lunch till gökens galande. Vandrar sedan runt under ekkronorna. Det är inte ett stort område, men vackert är det med alla solitära ekar. Utmed vägen står några kraftiga ekar.

Strosar tillbaka mot Tjörnarp. Ett äldre par på cykel vinkar glatt. En frontlastare dundrar fram, jag ger plats. Inget tack. Hästen i hagen vid Slättaröd känner nog igen mig, den kommer fram och säger hej. I Tjörnarps kyrka är det gudstjänst. Jag vandrar runt på kyrkogården. I en annorlunda grav vilar två kvinnor. Undrar vilka de var? Kör via vackra krokiga smala vägar till Södra Rörum. Vidare på min "vanliga väg" via Fulltofta, Löberöd, Slogstorp. Kör sakta i Slogstorp. I många år gick det en vit häst i en hage, vi kallade den för "vita hästen". Jag har inte sett den i år, inte nu heller. Saknar den.

I Naturmorgon i P1 på lördagsmorgonen är veckans fråga om en buske med "små blommor i mitten med större som en krans runtomkring, kallas även för Ulvtry". Det är ju min buske! Jag slår upp Ulvtry, det är Olvon! Jag kunde det egentligen inte så jag skickar inte in svaret.

Efter Slättaröd

Lummig lövskog

Blommor

Korna

Hagmarker

Grusvägen

Maglö gård

Maglö ekar

Graven