Tomelilla kyrka

Skåneleden
Österlen

Skillinge - Brantevik
16 juli 2007

Anslutande etapper:
Borrby strandbad - Skillinge
Simrishamn - Brantevik


Bussen är sen, och det är många som väntar otåligt på hållplatsen. Bussen är redan fullsatt när den kommer. Det som återstår är ståplatser, hälften av de väntande får inte plats. Chauffören försöker ordna fram en extra buss utan framgång. Jag är rätt långt fram i kön och får en ståplats, tur man man har starka ben. Det blir att stå ända till Simrishamn. Det är Kiviks marknad och ett stort pensionärssällskap har fyllt bussens sittplatser. Vid nästa hållplats kör bussen bara förbi, de som väntar verkar svära efter den. De får ta nästa buss om två timmar. Vi är något sena i Tomelilla och jag fundarer på att gå av och besöka Hasse & Tage museet och Tomelilla kyrka, men chansar på att hinna med en av de två bussarna från Simrishamn till Skillinge. När bussen svänger in på stationen i Simrishamn ser jag den första Skillinge bussen ge sig av. Lyckligtvis är nästa försenad. På den får jag dessutom sittplats, det är bara ett fåtal passagerare. Tjugo i ett går jag av vid busstationen i Skillinge.

Kiosken som stod här övergiven vid mitt förra besök är nu riven. Jag är lite hungrig, menyn och priserna på hamnkrogen i hamnen är i största laget frö min lilla hunger. Det ser gott ut det folk sitter och äter i solskenet. Längre österut längs vägen som leden följer genom Skillinge är en fiskbutik, där jag köper en bit varmrökt lax. Efter butiken passerar jag fiskehyddor, och kommer in på en stig mellan sädesfält och havet. Över vattnet härjar måsar och trutar. Fem bländvita svanar lyfter och sätter kurs mot Brantevik. Svalor utför sina luftkonster. Jag äter min rökta lax sittandes på en sten på den småsteniga stranden.

Mätt och belåten går jag vidare på stigen till Morfars hamn. Vid "hamnen", som inte är en hamn utan en vik, är gräset slaget utmed stigen. I kanten ligger resterna av en svan. Gräset blir oklippt och frodigt. Jag passerar ett hus och kommer in på en stig längs ett snårigt havsband. På en sten i vattnet spänner en skarv upp sig. Jag klättrar över en stätta och in i en fårhage. Fåren ser jag inte till förrän jag via en stätta lämnar hagen. Fåren ligger i dungen vid stättan. Efter stättan är det en fin hedvandring utmed strandkanten. En joggare med ryggsäck spänstar förbi. Jag lämnar heden och går uppför en backe, mot havet är det här snårigt och fullt med tistlar. Mot land är det stora sädesfält.

Med visst besvär öppnar jag en grind, och kommer ut på en betad äng som det växer blåeld på. Jag stänger grinden noga efter mig. En grönfink hörs från träddungen vid Gislövshammar. Råkor, kråkor, en skarv, och en svan är andra fåglar som håller till här. En man går sakta utmed kustlinjen. På stenar i form av en trappa tar jag mig över ett stängsel och in i skogsdungen. Vid Gislövshammar bröt man förr kvarnstenar ur klipporna. Jag går ut på udden som är knölig, stenig, och gräsbevuxen. Jag letar efter lämningar men hittar inget. Kanske det är fel ställe, eller så ligger allt dolt under vattenytan. Det verkar vara högt vattenstånd idag, och vågorna rullar in över klipporna.

Jag ser mig om bland de idylliska husen, det behövs säkert att få ett i arv, eller så man måste lägga upp en slant. Strax efter byn är en fin strand. Hej å hå ute bland vågorna går det undan. En man surfar på vågorna med hjälp av en skärm högt uppe i skyn. Han far i full fart upp på stranden där de övriga i sällskapet väntar. Det ska finnas en dös en bit in från stranden. Jag tar mig genom ett snår och kommer ut på en väg. Dösen ska vara här någonstans, men jag ser ingen. Jag är väl fel på det, eller så är den gömd ute på fälten. Jag frågar en man som arbetar vid ett elskåp. Han är från Landskrona och vet inget. Jag återvänder till stranden och äter en extra lunch. Mobilen piper till: Välkommen till Danmark står det! Elektronisk krigföring eller kan min mobiloperatör inte sin geografi? En svan svänger in över viken och gör helt fantastisk landning. I kikaren ser jag hur flera personer går ut på udden där jag letade efter kvarnstensbrott. De vänder snart tillbaka. Jag gör ett nytt försök för att hitta dösen, och ger mig upp bland fälten. I kanten av ett fält hittar jag en kulle med en rest sten på. Alltid något.

Jag återvänder till stigen som går genom grönskan utmed havet. Nedanför några hus har röda stolar slagit sig upp och ser ut över vattnet. Därefter passeras en skog med vackra hagar insprängda. Mot havet är det gräs, där syrsor spelar. Stigen verkar här vara gjord av schaktmassor. Små bäckar passeras på spångar, vattnet porlar stilla på sin väg mot havets vidder. Döda almar påminner om livets förgänglighet. Min alm hemma är också den döende i almsjukan. Inne i skogen är ett gammalt dagbrott där man under 16-1800 talen bröt silver och bly. Jag går en runda i skogen för att se på spåren, det jag hittar är en lång grop som troligen är brottsplatsen.

Efter skogsutflykten hamnar jag i en kohage. Korna bligar på mig, men låter sig inte störas i sitt idisslande. Kusten är här plana klipphällar. Ett par står och lyfter sina cyklar över en grind vid ett hus. På sina ställen är det knepigt att cykla här. Jag kliver över med besvär, och står nästan på näsan. Man går på gräsängar, stigar går ner till stranden, som är klippig och otillgänglig. En stentrappa tar mig över ytterliggare ett stängsel. Det är gott om dem. Vid en hästhage ber ett anslag om att man inte ska klappa och mata hästarna. Det är fina hagar de har, och de mår nog bäst av att äta gräset. Jag ignorerar dem, och de ignorerar mig.

Jag närmar mig Brantevik. Strandlinjen består av härliga klippformationer, skummet yr när vågorna bryts. Folk solar, och en del vågar bada försiktigt. Jag går på klipporna fram till Branteviks hamn. I hamnen finns en fiskservering, det är säkert gott men jag är inte hungrig och min buss går snart. Någon försäljning av fisk verkar inte finnas. Jakten Hoppet av Brantevik avseglar. Det kunde vara trevligt att följa med på en seglats, men inte idag. Nu kommer min buss.

Läs mer:
Skillinge
Brantevik
Jakten Hoppet
Sjöfartsmuseum i Brantevik

Mellan hav och fält

Morfars hamn

Västerut

Gislövshammar

Huset

Vid stenstättan

Klipporna

Branteviks hamn