Everlövs kyrka

Skåneleden
Österlen

Fiskarehus - Väg 13
14 oktober 2007

Anslutande etapper:
Sövde - Fiskarehus
Väg 13 - Fyledalen


Det är i år trehundraårsjubileum av blomsterkungen Carl von Linnes födelse. En av de platser han besökte på sin skånska resa 1749 var Everlöv, där han övernattade på prästgården. Prästgården är inte kvar (den brann 1941), men kyrkan från 1100-talet står där fortfarande. I en skogsdunge i närheten lär det finnas en kolerakyrkogård. För många år sedan letade jag efter den, men hittade inget. Jag gör inget nytt försök utan kör vidare till Fiskarehus vid Snogeholmssjön. Vid Fiskarehus finns en parkering där jag ställer bilen.

Fiskarehus är en samling hus, några båtbryggor, och där Skåneleden tar sig mellan husen och in på en grässtig en bit från sjön. Detta är en del av Snogeholms strövområde, det är många som är ute i det fina höstvädret. På en skylt är fråga 2: Vilken fisk finns i sjön? Haj, Torsk, Gädda? Hm, jag går vidare och funderar på frågan under tiden. Jag kommer fram till ett hus. på gårdsplanen står en häst med vagn. På kuskbocken sitter en kvinna, runt om stojar glada barn. Efter gården är det en vacker lövskog med begynnande höstskrud. Jag passerar en rast- och lekplats med parkering. Leden går ner till sjökanten, där det växer björk, tall, och bok. I sjön är ett vassbälte. Vid ett ormbunkssnår vrider stigen ut på en udde, vid strandkanten är det sumpskog. Två mountainbike cyklister visslar förbi.

Vid ett fågeltorn står hundar och skäller. De och några kvinnor ser upp mot tornet. Herrarna är där uppe, hundarna gnyr och vill också upp. Herrarna klättrar ner och hundarna tystnar. Sällskapet går vidare, och jag klättrar upp i tornet. För en gångs skull har jag kommit ihåg att ta med mig kikare, jag spanar ut över en fågeltom sjö. Besviken klättrar jag ner igen, och går vidare på stigen utmed sjön. Stigen är mjuk och skön. Det är mest lövskog, bl.a. ek, mot sjön är det bitvis sumpskog men även öppningar med utsikt över vattnet. Över ån som avvattnar sjön är det en lång spång. På spången är fyra cyklister som bär över sina bergscyklar. Jag tar en bild på dem. "Nu kommer vi i tidningen" säger en av dem glatt. De trampar snabbt vidare mot Fiskarehus.

Stigen lämnar sjön, passerar förbi en skjutbana, gran och en krokig ek. Jag kommer ut på en tvåhjulsväg som går fram nedanför en höstmålad bokslänt. Man blir glad och jag går trallandes fram. Mot sjön är det en rörig sumpskog. Vid en granplantering viker leden av på en gräsväg mellan ståtliga tallar, bok, och gran. Vägen är uppbökad, är det vildsvin som hittat något gott? Halv ett är jag framme vid väg 13 mellan Sjöbo och Ystad. Här finns en plats att parkera på. Enligt någon kan man också slänga sina sopor här, det ser tråkigt och skräpigt ut för oss andra. Jag vänder och strosar tillbaka.

Åter vid sjön sätter jag mig vid en björk som lutar sig ut över den kluckande sjön. Jag språkar med den under tiden jag äter lunch. På vägen tillbaka till Fiskarehus följer jag en av de många andra strövstigarna. Den följer ån, går genom varierande skog, och över höjder. Mitt i skogen står en minnessten över kejsar Wilhelm IIs jaktfrukost här den 22/9 1899. En stor händelse att minnas. Det har varit en härlig vandringsdag som började med en blomsterkungs natthärbärge och slutar med en kejsares frukost.

Vid Fiskarehus

Stigen efter Fiskarehus

Rast- och lekplats

Snogeholmssjön

Spången över ån

Skogsvägen mot väg 13

Minnessten