Sövestads kyrka

Skåneleden
Nord-Syd

Krageholm - Amalielund
17 september 2009

Anslutande etapper:
Raftarp - Amalielund
Krageholm - Ystad


Jag går av bussen vid Sövestads kyrka. Går in i bageriet vid kyrkan och köper ett wienerbröd som färdkost. Utanför bageriet är en skygg katt. Tycker du om katter frågar en man mig när jag tar en bild på den. Det visar sig vara hans katt. Jag älskar katter. Fortsätter på vägen förbi Krageholms fina mölla. Vägen kantas av en allé. Smyger in på gräsmatten framför Krageholms slott. Känns som en inkräktare men jag VILL se runstenen som står på gräsmattan framför slottet. Står inget om tillträde förbjudet. Stenen är rest till minne av en make: "Tonna satte sten denna efter Bram, make sin, och Asgot sonen hans, han var bäst av bomän, och givmildast med mat' står det i min runstensbok att runorna betyder. Skånsk gästfri matglädje har en lång historia. Längre bort står en stor sten till, i kanten av gräsmattan mot en byggnad. På stenen är en man med kors inristad. Vid hans fötter har någon borrat ett hål, kanske ett minne från när man skulle spränga stenen. Lyckligtvis såg man ristningen innan den skulle sprängas. Smyger ut från slottsparken. Matglädje, jag mumsar i mig wienerbrödet. Sålunda stärkt ger jag mig av på min Skåneledsvandring.

Går grusvägen mot Årsjö gamla skola. Åkrarna ligger nyskördade. Bonden harvar jorden. Byter några ord med en kvinna i trädgården till huset som var skolans slöjdsal. Jag studerar kartan för att vara säker på att jag ska gå in på Sjövägen. Till slut ser jag också den halvruttna ledvisaren i vägkanten. I väster skymtar Krageholmssjön bortom ett till hälften skördat betfält. I hagar betar hästar, en hund skäller från en gård. En medfaren vägskylt varnar för annan fara, men vilken? Grusvägen ringlar sig fram mellan stubbåkrar. Baldersbrå, vallmo, rölleka, och något blått pryder vägrenen. Från luften övervakar gässen det hela. Från ett backkrön ser man sjön, mjuka runda kullar och bondens spår leder ögat mot sjön.

Kommer till en vägkorsning vid en skog. En skylt berättar om ön Lybeck i sjön, ett naturreservat med beträdningsförbud året runt, fågelskydd och bilogiskt intressant. Sjövägen fortsätter in i skogen, blockerad med en vägbom. Jag går vidare på Roligevägen, inte så rolig, men lugn. Ledvisare är gömda i gräset. Duvor kuttrar välkomnande när jag går in på Ebbarpsvägen. Vägen blir smalare och smalare. En öppning har röjts runt ekar, som fått större livsutrymme. En informationstavla om Skåneleden ger inte mycket information. Det mesta är borta. Varför sätta upp den om den inte underhålls? Dår tar man bort den.

Jag lämnar skogen, kommer ut mellan harvad åker och stubbåker. Går förbi Ebbarpsgården, ser trevlig ut med fin huslänga och hönshus. Efter gården går det uppför, från krönet är utsikt mot Ellestadssjön. Träden hitom sjön skiftar höst. Sjön syns bakom trädtopparna. Tar en kaffepaus på krönet. Bonde förbereder åkern. Kor råmar från från fält bakom träden vid sjön. Det är vindstilla, vindsnurrorna har tagit semester. En rovfågel svävar över sjön.

Packar ihop och vandrar vidare. Vid en skogsdunge är en mindre våtmark. Går under bokar. "Välkommen till Sjöbo kommun" hälsar en skylt. Genast är det bättre med ledmarkeringar. Passerar en sorts avstjälpningsplats. Rundar gården Amalielund, utmed en tradig betongvägg, sedan trevlig lindallé från gården till landsvägen. Norrut ligger hus, verkar nybyggda. Vänder, 12.00.

Vid Ebbarpsgården går jag Roligevägen genom skog ner till sjön. Kor i hage, "HEJ!". Fint med kor. Det är uppbökat på marken, kanske vildsvin? I sjökanten växer vass, en öppning är gjord för båten som ligger förtöjd. Äter min lunch i båten. En svan glider förbi. På håll skränar gäss. Kliver in i kohagen via en skranglig klätterstätta. Kryper under piggatråd på andra sidan hagen mot sjökanten. AJ! Lägger mig på en tistel. Har ont i ryggen, höger fot, höft, vänster skuldra, och nu tistelstick. Man är snart invalid. Finns grind som är låst med hänglås. Grinden ser ut att kunna ramla ihop vid minsta beröring. Står en stund och ser ut över sjön genom kikaren. Ser inte mycket till fågelliv, någon svart liten sak. Funderar på att fortsätta Roligevägen men ännu mer piggatråd över vägen gör att jag återvänder samma väg som jag kom.

Går på smal grusväg vid Årsjö ner till Krageholmssjön. Mycket nyponsnår utefter vägen. Skrämmer upp en flock gäss, av ljudet att dömma flera tusen, när jag kommer fram till ett skjul och en båtbrygga. Min onda fot och rygg värker. Sitter ner en stund och vilar, småpratar med sjön om ingenting. Linkar sedan tillbaka till Sövestad och bussen hem.

Bilder på runstenarna i Krageholms slottspark.

Krageholms mölla

Grusväg

Årsjö skola

Landskapet

Krageholmssjön

Eken

Ebbarp

Ellestadssjön

Amalielund

Vid sjökanten