Abisko 2015

Senaste besöket var 1989, 26 år sedan. Ett återbesök för att hitta en speciell blomma, fjällrutan. Det blev en fin vecka med vackert väder, många blommor som vi inte tidigare sett, bland annat fjällruta. En något oansenlig blomma, när vi hittat den första såg vi den på flera ställen.

Resan dit - Resan dit. Lämnar ett soligt Skåne med flyg, via ett regnigt Arlanda, till ett mulet Kiruna. Buss till Abisko. Installerar oss på Abisko turiststation. En kvällspromenad vid floden Abiskojåkka.
Abiskojåkka - Söker efter fjällruta längs floden Abiskojåkka. Abiskojåkka kanjon är imponerande med branta klippväggar och forsande vatten. Utforskar dess östra sidan ned till Torne Träsk.
Nuolja - Fjället Nuolja (Njulla) väster om Abisko. Toppen är 1164 möh. Med utsikt över Torne Träsk och Lapporten. Blomsterängar. Linbana upp till 900 meter.
Marmorbrottet - Förmiddagspromenad till Abisko Östra, med butik och sibirisk vallmo. Eftermiddagsvandring utmed Abiskojåkka till Marmorbrottet, en hög klippa där det i början av 1900-talet bröts kalksten.
Njakajaure - naturstig genom björkskog, över myrar förbi sjön Njakajaure. Rik flora med bl.a. orkidéer. Skyttevärn från andra världskriget.
Fågelkullen - först vandring utmed Abiskojåkka, sedan på rallarvägen till Fågelkullen med utsikt över Abiskojåkkas mynning, som är ett fågelskyddsområde.
Kårsafallen - vandring genom björkskog till en bro över Kårsajåkka. Här finns många små vattenfall och en gles tallurskog.
Resan hem - varit en fin vecka. Buss till Kiruna. Händelselöst flyg till Sturup. Bagaget hamnar på villovägar.
Flora - Syftet med resan var att hitta fjällruta, men också andra fjällblommor. Här är en lista och bilder på de blommor som vi såg.

FACEBOOK