Kungsleden 2018

Under alla år vi vandrat tillsammans har vi gjort det med tält. De flesta gångerna i Sarek, den första var 1981. Med de krämpor och sjukdomar som kommer med åren så kändes det i år mer realistiskt med en stugtur och lätt packning. Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta i september (5-17/9) och höstfärger blev valet. Planerade för 11 vandringsdagar. Det är sju etapper mellan Abisko och Nikkaluokta, någon vilodag och extradagar för avvikelser kändes rimligt. En förklylning gjorde att det blev fyra vilodagar, och ingen dag för avvikelse. Det blev en fin tur.

Resan dit - Resan dit. Lämnar ett soligt Skåne med flyg via Arlanda till ett soligt Kiruna. Buss till Abisko. Installerar oss på Abisko turiststation. En kvällspromenad vid floden Abiskojåkka.
Abisko - Abiskojaure - Leden är lättvandrad genom björkskog utmed Abiskojåkka. Höstfärger på löv och sluttningar. Snart skymtar sjön Abiskojaure. Utmed sjön, på lättvandrad stig, fram till bron över Kamajåkka till stugorna.
Abiskojaure - Alesjaure - Blir en lång vandring. Brant uppför i Kartinvagge upp till kalfjället. Ser ut över sjöarna Apparjaure, småsjöarna Miesakjaure och Ratojaure och sedan utmed Alesjaure. Vandringen på sluttningen mot Alesjaure är lätt och flack.
Alesjaure - Tjäktja - Åter en dag uppåt. En stigning från 780 till cirka 1000 meter. Över en del bäckar får man gå på stenar. Låga fjäll, inga alptoppar. Tjäktjastugan skymtar ovanför Tjäuftjanjira vid ett vattenfall.
Tjäktja - Sälka - Vi vill över Tjäktjapasset (1140 meter över havet) innan vinden börjar tillta. Prognosen säger 20 meter i sekunden. Utsikt över Tjäktjavagge från passet. Brant ner till dalbotten där Tjäktjajåkka slingrar sig fram. På flera ställen breder sig jåkken ut till grunda vattensamlingar.
Sälka, vilodag 1 - Förkylningen är värre. Blir en vilodag. Jag ger mig upp på sluttningen mot dalgången Stuor-Räitavagge till Nallostugan. Fina höstfärger med vy mot Sälkastugorna och fjällen där bakom. Marken lyser i rött.
Sälka, vilodag 2 - Får bli vilodag idag också. Jag ger mig iväg längs Tjäktjajåkka. Finns ett vadställe där den breder ut, men det ser för djupt ut för mina kängor. Innan vadstället rinner jåkken genom en ravin. Vandrar långsamt, sitter ner och njuter av fjällvärlden.
Sälka - Singi - Lätt vandring idag. Det röda sprakar på marken. Vackert med fjäll och jåkkar. Fint väder, lättgånget och vackra vyer. Bred dalgång.
Singi - Bestämmer oss för en vilodag. Förkylningen ännu inte helt bra. Lång runda på sluttningarna.
Singi - Kebnekaise - Ligger nysnö på fjälltopparna. Börjar med uppförsbacke. Det blir mer alpint. Blir björkskog när vi närmar oss fjällstationen. Fina höstfärger på björken. På fjällstationen är är allt fullt. Får en madrass på golvet.
Kebnekaise - Nikkaluokta - Vi kommer iväg tjugo över sex. Det är under noll grader, det är frost på marken. Höstfärger, björkarna lyser gult. Stigen går genom fjällbjörkskogen hela vägen. Ett lätt regn börjar falla.
Nikkaluokta - Går till kapellet som ligger på en kulle. Bra vyer över hösten. Annars är det inte mycket att göra här. Typisk start- eller slutpunkt på en vandring. en vacker solnedgång.

FACEBOOK