Kungsleden 2018: Kebnekaise - Nikkaluokta
Vi kommer iväg tjugo över sex. Det är under noll grader, det är frost på marken. Höstfärger, björkarna lyser gult. Stigen går genom fjällbjörkskogen hela vägen. Ett lätt regn börjar falla.

15 september 2018: Kebnekaise - Nikkaluokta, 19 km
Under natten snarkar cirka hälften av de femton som är i rummet högt. Öronproppar skulle ha behövts. "Vaknar" innan klocka ringer. Det gör många andra också, ett allmänt uppbrott. Vi kommer iväg tjugo över sex. Vi väntar med frukost till efter en timmes vandring. Det är än så länge fint väder. Regnet ska komma först på eftermiddagen. Det är under noll grader, det är frost på marken. Höstfärger, björkarna lyser gult. Stigen går genom fjällbjörkskogen hela vägen. Till en början stenig stig.

På en höjd har vi vacker vy mot fjällen i bakgrunden. Dessutom är det täckning för mobilen. Ringer hem och gratulerar på födelsedagen. Passerar en sjö, kullarna speglar sig. En räv sitter på stigen. "Flytta på er" tycks den mena. Vi står kvar. Den går en runda inne i skogen, förbi oss, och ut på stigen på andra sidan. Den tittar lite surt på oss.

Passerar båtbryggan där man kan ta båt cirka 5 kilometer, sista turen i dagarna. Lättsam vandring. Vid den andra båtbryggan är cafét/restaurangen stängt för säsongen. Stigen blir en bred autostrada. Ett lätt regn börjar falla. Möter flera vandrare. Snart framme i Nikkaluokta.

Vi ringde i går kväll och bokade en fjällstuga. Den kostar 750 kronor, samma som en bädd i Kebnekaise fjällstation. Fin stuga, men utan toalett och vatten. Finns i ett servicehus, blir en skön dusch. En kille har sprungit Kungsleden från Abisko. Hungriga. Äter lunch i restaurangen, renskav. Vilar ut i vår stuga. Regnet tilltar. På kvällen är restaurangen bokad för en 90 års fest. Vi får äta en älggryta för 170 kronor på loftet i restaurangen. Gott. Till det en öl Höga kusten. Regnar nu rejält.

Resan dit
Abisko - Abiskojaure
Abiskojaure - Alesjaure
Alesjaure - Tjäktja
Tjäktja - Sälka
Sälka, vilodag 1
Sälka, vilodag 2
Sälka - Singi
Singi
Singi - Kebnekaise
Kebnekaise - Nikkaluokta
Nikkaluokta