Kungsleden 2018: Abisko - Abiskojaure
Leden är lättvandrad genom björkskog utmed Abiskojåkka. Höstfärger på löv och sluttningar. Snart skymtar sjön Abiskojaure. Utmed sjön, på lättvandrad stig, fram till bron över Kamajåkka till stugorna.

6 september 2018: Abisko - Abiskojaure, 15 km
Frukostbuffé i matsalen. Fin. Mycket folk. Ger oss av vid tiotiden. Relativt lätt packning. 14 kg, skönt att slippa släpa på tält, stormkök, sovsäck och all mat. Ska bli stugvandring. Tanken är att proviantera i stugorna utefter leden. Vi är inte unga längre.

Leden är lättvandrad genom björkskog utmed Abiskojåkka. Vacker väder. Många som är på gång: "många Hej Hej". Det blir så under hela vandringen. Höstfärger på löv och sluttningar. Tar det lugnt. Många och långa pauser. Det gäller att njuta också. Stigen följer jåkken, ibland med små avvikelser. Passerar marmorbrottet med vy över kanjonen och med en meditationsplats på Pilgrimsleden. Man får inte tälta i nationalparken. Förutom på den iordningställda tältplatsen efter bron över Nissonjohka. Det går svagt uppför.

Snart skymtar sjön Abiskojaure. Än är fjällen fjärran. Björkskogen glesnar. Utmed sjön, på lättvandrad stig, fram till bron över Kamajåkka till stugorna. Vi har inte förbetalt så det kostar 500 SEK för medlemmar i turistföreningen. Något billigare om man köpt på nätet. Utmed Kungsleden går det bra att betala med kontokort i stugorna. I vissa fjällstugor finns butik, bland annat denna. Vi har frukost och lunch med oss, men köper middagsmat i stugorna. I butiken finns kylda drycker. Kylskåp och betalsystem drivs av solceller. Vatten hämtas från en stor plastbehållare, en pump fyller på den från jåkken. Gasolspis, hm får inte fyr. Vad gör jag för fel? Van stuggäst visar, håll in ratten och vrid, tryck in knappen som ger gnista, håll in ratten i tio sekunder, släpp långsamt. Då lyckas jag, länge sedan man var i en fjällstuga. Har bara gått med tält tidigare. Men jag var i denna stuga för trettio år sedan, det är inte sig likt. Klockan 21 är det mörkt. Då är det sovdags. De flesta bäddarna är upptagna.

Resan dit
Abisko - Abiskojaure
Abiskojaure - Alesjaure
Alesjaure - Tjäktja
Tjäktja - Sälka
Sälka, vilodag 1
Sälka, vilodag 2
Sälka - Singi
Singi
Singi - Kebnekaise
Kebnekaise - Nikkaluokta
Nikkaluokta