Kungsleden 2018: Abiskojaure - Alesjaure
Blir en lång vandring. Brant uppför i Kartinvagge upp till kalfjället. Ser ut över sjöarna Apparjaure, småsjöarna Miesakjaure och Ratojaure och sedan utmed Alesjaure. Vandringen på sluttningen mot Alesjaure är lätt och flack.

7 september 2018: Abiskojaure - Alesjaure, 21 km
Sover förvånansvärt gott trots full stuga. Gröt till frukost. Blir en lång vandring. Start klockan nio. Går över bron. Genom fjällbjörkskog, svagt uppåt. Bro över Siellajåkka. Sedan brantare uppför i Kartinvagge upp till kalfjället. Totalt fyra hundra meter uppåt. Ser ut över sjöarna Apparjaure, småsjöarna Miesakjaure och Ratojaure och sedan utmed Alesjaure. Gick här senast 1987 och delvis 1988. Länge sedan, men minns ändå hur det såg ut. Blir välförtjänta pauser. Känner igen flera vandrare från Abiskojaurestugorna. Till lunch blir det knäckebröd och müsli. På Alesjaure finns det båtskjuts, men den slutade 31/8. På andra sidan Alesjaure är ett modernt sameviste.

Alesjaurestugorna syns på långt håll. Vandringen på sluttningen mot sjön är lätt och flack. Vi är framme vid stugorna vid femtiden. Något slitna. Bad i Alesätno invid stugorna och utloppet i sjön. Många bastar, inte mitt stora intresse. Räcker med att ett kallt bad. Köper risotto på konserv till middagen i butiken. Även frystorkat att ha i Tjäktjastugan (finns ingen butik) och även som reserv. Det är lugnt i stugan, inte många gäster. Solen går ner vid åttatiden. Det vanliga kvällsnöjet i en stuga är att diskutera var man vandrat från och vandra till. Går ut en stund på natten, inget norrsken.

Resan dit
Abisko - Abiskojaure
Abiskojaure - Alesjaure
Alesjaure - Tjäktja
Tjäktja - Sälka
Sälka, vilodag 1
Sälka, vilodag 2
Sälka - Singi
Singi
Singi - Kebnekaise
Kebnekaise - Nikkaluokta
Nikkaluokta