2 september

Dagen börjar med mulet och regn. Ställer in min tänkta tur till Prinskullen. Besöker Naturum och kyrkan. Studerar forsen och botanik. Förbereder för avfärd.

Molnen hänger tungt på fjällen, det regnar lätt. Inte mycket att göra, ställer in min planerade tur upp på Prinskullen. Ringer till vandrarhemmet i Jokkmokk, har bara på kvällen 17-19. Samtalar med en trevlig svensktalande tysk. Han kom igår kväll med bussen, började direkt gå mot Pårek. Sedan kom skyfallet, det blev mörkt och dyblött. Inget roligt så han vände i mörkret, pannlampan lyste upp stigen tillbaka. Övernattade i rummet utanför receptionen. Går till telefonautomaten, som tar kort, vid kyrkan, och ringer som lovat till J och hälsar från K.

Går sedan tillsammans med tysken till caféet, där jag äter en renburgare med strips och lättöl. Studerar Naturumet i anslutning till caféet, litet men trevligt ändå. Har svårt för stora utställningar. Det står berättat om Linnés adelsvapen som anlagts som rabatt på kyrkbacken. Går därför till kyrkan, som invigdes 1907. Utanför kyrkan står en klockstapel. På samma plats fanns tidigare ett kapell. Bl.a. predikstolen finns kvar från kapellet. Intill predikstolen hänger en tavla målad av Fru Professorskan Amanda Tigerhjelm, hon skänkte den till kyrkan efter ett besök med sin man Professor och Riddaren Herr Phil.Doctor. N.J. Andersson år 1864. Runt kyrkan är en enkel kyrkogård. Vandrar runt bland gravkorsen. På kyrkbacken är något som jag tolkar rabatten med Linnés adelsvapen. Knappt läsliga skyltar, t.ex. fjällviol. Ser mest "ogräs". Kanske slut på säsongen, eller så underhålls den inte.

Solen kommer fram, prognosen för i morgon säger regn. Tysken som bara skulle göra en kort tur mot Pårek ger upp projektet, jag tycker det är för sent för en tur till Prinskullen. Tysken går och vilar, har inte sovit mycket. Jag tar en promenad utmed forsen. Det är mycket vatten som ska transporteras efter det kraftiga regnet, det väller fram med stor kraft. Studerar lingon. Trots fadäsen mellan odon och blåbär, är jag säker på att det är lingon. Annars liknar bäret i mina ögon hönsbär. Hittar revlummer. Kan det vara vitlav? Med en röd kropp i? Kanske. Nog med botanik. Står en lång stund och studerar vattnets krumbukter.

Går sedan till telefonautomaten vid kyrkan och ringer Jokkmokks vandrarhem. Vill inte tömma mobilens batteri och kontantkort. Får ett enkelrum i morgon natt. Nästa samtal är till hotel Dundret i Gällivare, där jag beställer rum två extra nätter för mig. Vi har redan bokat för en natt sedan tidigare. Den norska kvinnan från Staloluokta kommer med helikoptern, pratar en stund med henne. Hon ska också med bussen imorgon bitti, 5.40. D-a tidigt. Gör mig redo för avfärd. Städar rummet som jag har i den gamla delen, sopborsten är full med damm, sopskyffeln är försvunnen. Dammsuger, skakar mattor, sängkläder. Hatar att slänga mat, men slänger ändå en del välling och cous-cous. Packar ryggsäcken. Får givetvis ont i ryggen. Dålig fot, dåligt knä, dålig rygg, problem vid trochanter major (benknölen under höften), dålig axel, dålig syn. Kan inte komma på mer just nu. SMSet jag fick den 28e från min svåger; "Gratulerar på födelsedagen GAMLE MAN" stämmer. Ställer min lånade väckarklocka, kan lämna den på rummet, för väckning i tid till bussen.

Länkar
Hotell Dundret

Molnigt

Utkiken

Utsikten

Renburgare

Naturum

Tavlan

Altaret

Kyrkogård

Gravkors

Klocktorn

Linnés vapen

Kamajåkkå

Kamajåkkå

Lingon

Revlummer

Vitlav?

Forsar

Gamla delen