3 september

Buss 5.40 till Jokkmokk. Studerar kyrkor. Köper klocka i husvagn av dam med avelskatt. Går i detalj igenom Ajtte fjällmuseum, intressant. Rundar sjön Talvatis på strövstig. Övernattar på vandrarhemmet.

Jodå, jag vaknar innan väckarklockan ringer. Går i god tid till busshållplatsen vid kyrkan. Den norska damen är redan där. Även busschauffören har vaknat i tid. Bussen fungerar som skolbuss, därför den tidiga morgonen. Barn plockas upp, bussen kör några små avstickare in på smala vägar till enstaka hus, gårdar, små byar som består av några hus. Trevligt att få se mer än fjäll och landsväg.

I Jokkmokk ställer jag ryggsäcken på busstationen, vandrarhemmet öppnar för klockan fem i eftermiddag. Känner för en frukost och går till City Konditoriet på Storgatan. Mitt "stamfik" i Jokkmokk. Äter en enkel frukost bestånde av en skink och en ostfralla, med kaffe och svart vinbärsjuice. Därefter till turistbyrån. Frågar om jag kan ha min ryggsäck där till klockan 17, men de stänger just idag vid lunch. Frågar om inlandsbanan fortfarande kör, vill gärna åka tåg till Gällivare, men den slutade den 30e augusti. Får en karta över Jokkmokk.

Med kartans hjälp hittar jag till den gamla kyrkan, ursprungligen från 1753 och som brann 1972. Uppfördes sedan som rekonstruktion av den ursprungliga. En rödmålad timrad kyrka med spåntak, som ligger på en tallbevuxen tomt, med separat klocktorn. Kyrkan är låst. Två män kommer och fotograferar kyrkan. Tydligen populär. När jag ändå håller på med kyrkan fortsätter jag till den nya kyrkan, invigd 1889. En vit rätt stor träkyrka på en tomt med björk. I parken vid Storgatan är en skulptur i brons, Timmerflottaren. På sockeln är en relief av en landshövding 1873-1885. På ett anslag står det berättat om mannen som stod modell som Timmerflottare. Vilket jobb, dagens bekväma människa (d.v.s. jag) skulle inte klarat av det.

Passerar busstationen för att se efter ryggsäcken. Den norska kvinnan väntar på bussen till Murjek, för att därifrån ta tåget till Narvik. Även om tågsäsongen är slut på inlandsbanan går jag dit. Rälsen lades 1936, tillverkades av Krupp, "KRUPP 1936" står det på dem. Intill är en minnessten efter avslutad invigningsfärd 6/8 1937 på den sista fullbordade sträckan på inlandsbanan.

Pratar med en trevlig man med hund. Mannen har bott i min hemstad. Varit snickare och är nu konsthantverkare i trä, bl.a. fåglar som säljs på Ajtte museet. Även han har haft problem med ryggen, vanligt bekymmer, fick ryggskott på fjällvandring. Inte alls kul.  Han rekommenderar att prova Suovas (lättrökt renskav) på Ajtte. Klockan på det före detta stationshuset går en timme fel, eller så körde tågen enligt vintertid.

Apropå klocka, jag behöver en klocka. Frågar på busstationen, "i pappershandeln Papperslappen". "Tyvärr, vi har slutat med klockor". Chansar med fotoaffären. "Kanske Statoilmacken?". Nä, inte det heller, men de tipsar om att på parkeringen är en dam med husvagn som varit på höstmarknaden i helgen och sålt klockor. Knackar på. En kvinna öppnar, en naken katt tittar ut.Katten heter Blaec, det är en avelskatt som hon passar tillfälligt. Han, d.v.s. katten jamar, kanske efter flickor? Hon, d.v.s. kvinnan,  har klockor att sälja. Hon driver en uraffär i Umeå och åker också runt och säljer på marknader. Jag får en trevligt pratstund,och väljer ut en lämplig klocka.

Jag hämtar min ryggsäck och går till vandrarhemmet. I trädgården sitter en man och kopplar av med akvavit efter en flera veckors fjällvandring. Lämnar min ryggsäck på verandan och går till Ájtte museet för att äta lunch. Mannen med fåglarna rekommenderade Suovas så jag tar det. Dyrt men gott. Till det bjuds jag på hembakad glödkaka. Ägnar sedan flera timmar till att gå igenom museet, fjäll- och samemuseum. Basutställning heter Sápmi - om landet och folket. Uppbyggd i rum runt en central plats. Att överleva, kultur, landskapet, människor. Kan inte beskrivas, måste ses. En annan utställning är Fjällinformation, för den som tycker sig behöva det inför sin fjällvandring.

Klockan går, även min nya, och jag lämnar museet för ett besök i Jokkmokks stencenter, stängt för idag. Fjällbotaniska trädgården har stängt för säsongen. Min klocka visar 16.00. Då hinner jag gå strövstigen söder om sjön Talvatis, och komma till vandrarhemmet när det öppnar. Mannen sitter kvar. Vid samtalar under tiden vi njuter av svarta vinbären från buskarna vid vandrarhemmets tältplats. Klockan blir fem, checkar in, handlar kvällsmat i Konsumbutiken. Tar en dusch innan maten. I kabinen intill är ett par, de verkar göra mer än att duscha. Vilar på maten, slumrar till, vaknar i tid för att lägga mig.

Länkar
City Konditoriet
Jokkmokk turistinformation
Inlandsbanan
Inlandsbanan - historia
Klockshop - klockförsäljerskan
Ájtte - Svenskt fjäll och samemusem
Åsgård vandrarhem i Jokkmokk

Konditori City

Turistinformationen

Gamla kyrkan

Klocktornet

Nya kyrkan

Timmerflottaren

Inlandsbanan

Krupp 1936

Minnessten

Blaec

Ájtte

Suovas

Sápmi

Klockan

Talvatis