6 september

Vandrar Kulturstigen genom Gällivare, förbi konstverk, nya och gamla kyrkan, barnhemmet, idrottsplatsen med läktare och portal, Pluppskogen, hembygdsområdet. Avslutar med bakelse på Nyfiket. Möter i regn min vän som kommer med bussen från Ritsem.

Grannrummet snarkar, Jag vaknar i god tid för frukost. Innan jag går ner till frukosten passar jag på att dokumentera hotellrummet och ta ett självporträtt med hjälp av helfigursspegeln. Äter min sedan igår vanliga frukost. Ska jag gå till "Åke på toppen" eller Kulturstigen? Min egen lokala väderprognos, ryggen, och hjärnans kulturcentrum, propagerar alla för Kulturstigen. Då får det bli så.

Kikar genom fönstret till Spruthuset, brandmuseet. Där står fina gamla brandbilar, bl.a. en avsedd för en hästkraft. Det är öppet i kyrkan, det förbereds för högmässan klockan elva.  Prästen pysslar, jag tänder ett ljus i ljusbäraren, sitter ner och lyssnar på när organisten repeterar. Ger mig av till Andra Sidan, och gångvägen utmed Vassara älv. Den gamla kyrkan är låst idag också. Synd, den ligger vackert bland björkar vid Vassara älv, skulle gärna tittat in. Efter kyrkan ligger några 1700-tals hus, Prästgården och Lapphärbärget. Prästgården verkar vara en bostad, kanske prästen bor där än idag. Utanför Lapphärbärget, en gång en skola, gungar två kvinnor två barn.

Vid järnvägen släpper jag fram ett tomt malmtåg, känns bäst så. Fortsätter på gångväg längs Vassara älv fram till Gällivare camping. Inför fjällvandring 1981 campade vi i Gällivare, kanske det var här, men jag känner inte igen något. Intill står Sveriges nordligaste väderkvarn, byggd på 1860-talet. Jag tycker om fotboll, går in på fotbollsplanen. På ena långsidan är en fin träläktare. Den ser ut att renoveras eller förfalla. Hoppas på det förra. Ingången, GSK-portalen, till fotbollsplanen är ståtlig, men är i dåligt skick. På en skylt står Gällivare SK - ---. Ser ut att inte ha använts på ett tag. Frågar en man som rastar hunden. "Gällivares första lag spelar i Malmberget". Min kulturvandring går vidare till Engelska Baracken, kallad så eftersom den byggdes för engelska arbetare vid bygget av malmbanan. Den är tillbommad. Strandcaféet ser trevligt ut, byggt på 1890-talet och en gång sjukstuga. Tillbommat. Grinden in till Lapplägret intill är låst med hänglås. Uppenbarligen är säsongen slut.

Går bron över Vassara älv till Pluppskogen. Det är en skogsdunge, inget mer. Plupp, Inga Borgs osynliga blåhåriga barnboksfigur som bor långt upp i norr, ser jag inte till. Det är klart han är ju osynlig för vuxna, jag har inte barnasinnet kvar. Vid älven är en skvaltkvarn. Sätter mig vid älvkanten och äter mina smörgåsar. Konstigt, någon har redan tagit en tugga av en av smörgåsarna. Kanske Plupp som varit hungrig? Honom väl förunnat.

Går tillbaka över bron och studerar de gamla husen. Yrtivaaragården, nybyggarbostad från 1800-talet. Ullattigården, här hölls Laestadianska stugmöten läser jag om gården. Andra hus är handelsbod, bageri, förrådshus, missionshus. Allt tillbommat, turistsäsongen är kort. Man kan se in genom fönsterna på några av byggnaderna. Ser sängar och bord därinne, kanske man kan hyra in sig? Vid missionshuset är Kulturstigen slut, Det regnar nu lätt och det har blivit en aning kyligt.

Jag fortsätter min kulturvandring, kaféliv är också en sorts kultur. Jag avslutar med kaffe och bakelse på Café Nyfiket, Åhults efterträdare. Det är en tradition att fika där. Expediten frågar om jag vill ha en bakelse från igår för halva priset? Javisst, det är inget fel på den. Det är nästan fullsatt, det är jag och ett trettiotal skolungdomar. När jag går vid stängningsdags undrar expediten om jag vill ha en tårta gratis, annars måste de slänga den, den är snart för gammal. Jag måste se ut som en gottegris och kakmonster. Men en hel tårta mäktar jag inte med. Jag måste tacka nej.

Vilar en stund på hotellet innan jag går och möter A som kommer med bussen från Ritsem klockan sex. Det regnar nu rejält. Kvällen tillbringas på Kina restaurangen med anka och, hmm kan inte tolka vad jag skrivit i dagboken. Står det wokad ren? Smakar bra gör det.

Länkar

Hotellrum

Sjävporträtt

Hotellfrukost

Sprutmuseum

Inne i kyrkan

Andra sidan

Lappkyrkan

Lappkyrkan

Prästgården

Lapphärbärget

Gångvåg

Väderkvarn

Läktaren

GSK-portalen

Engelska baracken

Strandcafé

Stängt för säsongen

Från bron

Pluppskogen

Skogen

Skvaltkvarn

Yrtivaaragården

Ullattigården

Missionshuset

Nyfiket

Hotell Dundret