29 augusti

Vaknar redan klockan fyra, orolig. Varför? För helikopterturen? Nä, den ser jag fram emot. Vällingfrukost, packar, städar. Lämnar Trangian, liggunderlag, och vandrarstaven till förvaring. Onödigt att dra på dem. Jag får lov att ha dem i stationens förrådsutrymme. Reder ut betalningen för rum med och utan rumssällskap, frukostar, och middagen. Ställer ryggsäcken i receptionen och sätter mig i matsalen. Tittar ut genom fönstret på regnet därutanför. Busschauffören vid bordet igår kväll står och pratar med värden. Han ska hämta studenterna kvart över elva vid helikopterplattan. Det är tunga moln och det regnar, jag undrar om jag kan få skjuts? Javisst, det går bra. Det gör visserligen att jag blir nästan två timmar för tidigt där, men bättre det och slippa regnet. Bussen är en minibuss, står Turbilen på den.

När vi kommer dit håller en man på att dra ut en helikopter ur hangaren. Han ska flyga en separat tur till Staloluokta för att hämta en del av studenterna. Han föreslår att jag säger till i receptionen och flyger med honom istället för med den ordinarie turen. Med ett lätt ryck lättar vi, och svänger ut över Kvikkjokkdeltat. Så otroligt vackert. Min oro från i morse är helt bortglömd. En härlig känsla att glida fram över Tarradalen. Glider gör vi förstås inte helt, den kraftiga vinden slänger helikoptern fram och tillbaka. Piloten väljer skickligt en väg mellan regn, skyar, och vindbyar. Regnet slår mot vindrutan. Normalt, av hänsyn till vandrare på leden, flyger de inte i Tarradalen utan i Tjuoltavagge. Idag är det för dålig sikt i Tjuoltavagge. Detta är annat än att flyga i de stora plåtschabraken.

Vid Tarraluoppal tar han av över Fästajaure, vidare utmed Kierkevare och över sjöarna Pållaure. Solen! När vi går ner för landning i Staloluokta skiner solen. Vilken kontrast mot Kvikkjokk! Några av studenterna står och väntar. Bara kvinnor. Min reptilhjärna kan inte låta bli att titta lite extra på dem. En frågar om flygturen var besvärlig, det blåser och har blåst rejält under natten och man trodde turen kunde bli inställd. Inte alls, är det enda jag får ur mig. Går upp till stugan, receptionen är stängd, jag lägger mina saker i ett tomt rum. Medan jag äter min lunch uppträder en imponerande regnbåge över Virihaure, Virihaure är idag som en vacker och trevlig kvinna.

Går till shoppen och beställer rökt fisk för kvällen. Jag har varit här förr och vet att man måste beställa fisken. Det ska bli gott. När jag kommer tillbaka har receptionen öppnat. Ett sällskap på tre (ung kvinna, man, och äldre man) har fått plats i "mitt" rum. Gör inget, jag får rum 8, ett rum för två. Man kan betala med bankgiro, jag får ett inbetalningskort. Jag avstår från rum 7 med eget kök. När jag var här första gången 1994 kallades det för det "amorösa rummet". Lite senare flyttar ett par in där. Jag får nöja mig med att kela med Nalle, en fin och mycket sällskaplig hund. Den välkomnar en gäst så mycket så jag tror det är husse. Hunden tillhör paret som sköter stugan. Stugorna arrenderas och drivs Badjelánnda Laponia Turism

Går till kiosken "mini-livs". Stängt med instruktioner om att gå till grå huset, men passera INTE genom grannens tomt. Knackar på och frågar om hon har glödkaka. "Nej, det är hon som sköter Fiskflyg bokningar därborta som bakar. Jag börjar baka när hon har lämnat Staloluokta i morgon." Får vara till i morgon. Sätter mig vid sjökanten. Solen skiner men blåsten tilltar och regnskurar hotar. Går och vilar i mitt rum. Regnskuren slår mot fönsterrutan, en praktfull regnbåge sträcker ut sig.

Som avtalat hämtar jag fisken klockan sex. Fiskarna, två stycken, jag var hungrig när jag beställde dem. Gott. Det är inte många gäster, ett par, en ensam man, tresällskapet, osså jag. Diskvattnet är slut. Vatten hämtar man ur jåkken. En pump (Sling Pump) drivs av forsen och pumpar upp vattnet till en tunna med en tapp. Förra gången var det en handpump.

Halv nio, och jag skriver dagbok i skenet av den nedåtgående solen bakom de norska fjällen på andra sidan av Virihaure. Kvinnan i Virihaure blir än vackrare.

Länkar
Turbilen - persontransport med turvognløyve i Bodø
Sarek 1994
Badjelánnda Laponia Turism

Turbilen

Deltat

Tarraätno

Regnigt

Pållaurjåkkå

Solsken!

Staloluokta

Lyfter

Stugan

Kyrkkåtan

Kyrka interiör

Shop

Regnbåge

Sling pump

Vattenkran

Mini livs

Virihaure

Nalle

Regnskur

Rökt röding

Solnedgång