Resan dit

24 augusti: Hemifrån - Jokkmokk
Går upp 6.00, taxin kommer som beställt 7.45, är på Sturup 8.15. A är redan där. Som vanligt måste man slå in ryggsäcken i en plastpåse. Min vandrarstav går som specialbagage. "Några vätskor?" frågar man i säkerhetskontrollen. "Nä", svarar jag. "Vad är det då?" frågar vakten. I rockfickan har jag en flaska vatten, i lilla ryggsäcken bl.a. tvål, tandkräm, schampo, en tub räkost. Jag känner mig som en terrormisstänkt. Vad tänkte jag på? Ovan att flyga nuförtiden, lever kvar i det förgångna. Rusar ut, dricker under tiden upp vattnet, slängar flaskan, och checkar in resten. 9.40 lyfter ett halvfyllt plan till Arlanda, och landar där 10.45. Vi har några timmar innan planet till Luleå lyfter 12.40. Vi flyger med SAS hela vägen, för att slippa att hämta ut och checka in bagaget igen. Äter pizzatårtbitar på Pizza Hut. Flygplatser är tråkiga, händer inte mycket. Folk ilar. 13.45 landar vår sardinburk i Luleå. Allt bagage också. Ryggsäckarna utan sitt plastemballage. Vad är det för vits med att plasta in dem när bagagepersonalen ändå sliter av det, det första de gör? Svårt för dem att hantera.

Tar flygbussen in till Luleå, tar 20 minuter.Vid busstationen, lika tråkig som en flygplats, är en asiatisk restaurang. Äter stekt ris blandat med lite av varje, smakar bra. Buss 16.45 till Jokkmokk, halvsover liksom på flyget. Passerar vackra små sjöar. Vuollerim, känt för sin 6000 år gamla bosättning, är ett rätt stort samhälle. Trodde det bara var ett fornminne. När jag bokade vårt rum på vandrarhemmet i Jokkmokk, undrade jag vad man gör om bussen är sen och kommer först när hemmet stängt 20.00? "Bussen är aldrig försenad" blev svaret. 19.46, exakt enligt tidtabellen, går vi av vid hållplatsen utanför vandrarhemmet.

Vandrarhemmet är fullt, de som inte bokat får hjälp med att hitta annat härbärge. Går en runda på byn. Jag är småhungrig. "Ursäkta" säger jag till två tjejer för att fråga efter en korvkiosk. De ser förskräckta ut. Man säger "Hej" enligt A, inte min forntida "Ursäkta" jargong. Man börjar bli ett skrämmande fornminne. Köper "plastmacka" på Statoilmacken, som äts i köket på vandrarhemmet. Köket är fullt, pratar med pratglad inlandsbaneresenär.

25 augusti: Jokkmokk - Kvikkjokk
Det är svalt i rummet, vi har haft fönstret på glänt. Äter vandrarhemmets frukost. Det är rejält och en del av varje. Packar ihop och sätter säckarna på veranden på baksidan av huset. Går till ICA butiken Raiden och handlar rödsprit, knäckebröd, choklad, och frukt. Sitter en stund på hemmets veranda.

Strax innan tolv går vi till Ájtte fjällmuseum och äter lunch, kokt ren med potatis och blodklimp. Första gången jag äter blodklimp, det är gjort på renblod och mjöl som sedan kokas. Påminner lite om blodpudding, min favoriträtt, som jag knapersteker i skivor, äter med rårörda lingon och råriven morot. Blodklimpen smakar bra, men blodpudding är ännu godare. Återvänder till verandan och väntar till dess det är dags att ta bussen till Kvikkjokk 15.10.

Bussen kör på för mig "nya" vägar, den släpper av skolbarn vid hus och små byar. Klockan sex släpps vi av vid fjällstationen. Vi får rum 6 i gamla huset. Två sällskapssjuka getter strövar runt. Går ner till båtlämningen, vi ska imorgon följa Linnés väg upp på Prinskullen igenom Vallevagge mot Tarraluoppal. Båten går 9.30 till Padjelantaleden, men det går bra att bli avsläppt vid stigen upp på Prinskullen. Går tillbaka till rummet för att packa om inför vandring. Säcken blir full, det sista vill inte ner. Irriterad trycker jag till. AJ! Det hugger till i ryggen. Knäckt, i dubbel bemärkelse, går jag och lägger mig.

Länkar
Vuollerim 6000 år - arkeologiskt museum
Länstrafiken i Norrbotten
Inlandsbanan
Åsgård vandrarhem i Jokkmokk

Pizza på Arlanda

Luleå flygplats

Asiatiskt

Busstationen, Luleå

Vandrarhemmet, Jokkmokk

Busstationen, Jokkmokk

Getterna

Kamajåkkå