4 september

Går till Jokkmokks stencenter. Intressant med alla stenar, lär mig om landskapsstenar av trevlig kvinna. Buss till Gällivare, tar in på Hotell Dundret. Thai buffe på Grand hotell.

Frukost klockan sju. En man dricker kaffe och klagar på huvudvärk, det blev för mycket vin igår kväll. Städar av rummet, ställer ryggsäcken på verandan och går till Kulturhuset i Gamla Apoteket på Storgatan. Har traditionen att strosa runt bland sakerna, med åren mer och mer av textil, och byta några ord med damerna som sköter det. Går sedan till Jokkmokks stencenter. Litet men mycket trevligt. Många vackra stenar och stensmycken. Får en lång intressant pratstund med ägarinnan. I en monter på väggen är en utställning med Sveriges alla landskapsstenar, visste inte att det fanns landskapsstenar. Skånes är givetvis flinta. Hon visar och berätter lite om varje sten. De tillverkar ett halsband, Sverigelänken, med alla landskapsstenarna. I en monter är en bit blyglans, PbS, det silverbärande mineralet man bröt vid Kvikkjokk. Det är många som kommer in och köper bergskristall "det är bra mot det onda" tror de. Många som lägger märkliga egenskaper i en kristall. Vi kommer in på mer jordnära fjällvandring. "Det skämmigaste man kan göra här är att ge sig ut redan dålig eller med dålig utrustning och bli hämtad av fjällräddningen. Har varit mycket på senare år", apropå min dåliga rygg.

När jag går till bussen börjar det regna. Äter två bananer som lunch. Fem över ett kör bussen till Gällivare. Kraftverksdammarna i Porjus är målade som ett konstverk. Är i Gällivare halv tre. Går i det tilltagande regnet den korta sträckan till Hotell Dundret. Där blir jag bjuden på kaffe och kaka. När jag installerat mig besöker jag turistbyrån i gamla skolan. Tänkte mig en guidad tur ner i gruvan, men guidade turer har man inga längre. Man får åka till Kiruna för det. Tiderna passar inte med kommunikationerna, Bestämmer mig för en vandring på Kulturstigen och om det blir vackert väder gå upp på lågfjället Dundret. Kvinnan på turistbyrån tipsar mig om en Thai buffé ikväll på Vassara pub i Grand Hotel mittemot stationen för 99:-, med en öl eller glas vin. Även Husmans har prisvärd och bra mat. Handlar lite utflyktsmat på Konsum (det finns kylskåp på hotellrummet), bestämmer mig för Thai bufféen ikväll.

Thai bufféen består av ris, äggnudlar, biff, friterad kyckling, och en Tuborg öl. Det smakar utmärkt. Jag sitter där en lång stund, går några omgångar. Det är många som avslutar arbetsveckan med buffé och en öl. Jag avslutar dagen med att se på TV. Jag har inte haft TV hemma på många år, tittar nu i studiesyfte. Sverige - Norge 1-3 i fotbolls-EM för damer. Usel svensk insats, bra norsk. Rättvist resultat. Sverige är nu utslaget. I pausen reklam för att skriva in en bön på svenskakyrkan.se. Även Gud har skaffat bredband. Sedan en dokumentär om månlandningen i juli 1969. Blir nostalgisk, månlandningen satt man och tittade på i TV när det hände. Det kan man kalla en resa. Herregud, det är 40 år sedan!

Länkar
Jokkmokks stencenter
Sverigelänken
Hotell Dundret
Vassara pub
Svenska kyrkan webböner
Gällivare

Storgatan

Gamla Apoteket

Interiör

Kungsfågel

Stencenter

Blyglans

Landskapsstenar

Hotell Dundret

Grand Hotel

Thai buffé