Rhinog Fawr

18 september 2008

Halv elva kör vi norrut. För att komma över Mawddach måste man köra en omväg inåt land, det är först strax innan Dolgellau som man kommer över för att sedan köra tillbaka till Barmouth vid kusten. Efter bron i Llanbedr tar vi höger. Vägen bär uppåt utmed ån, vägen blir smalare och smalare. Den kantas av stenmurar vilket gör ett eventuellt möte komplicerat.  Man får passa på vid smala mötesplatser. Det är lyckligtvis inte mycket trafik. Komplicerat är det också att komma förbi det får som får för sig att gå framför bilen. K går ut för att schasa undan det,men det börjar bara småspringa istället mitt på vägen. Till slut springer det in på en gård.  Vid östra ändan av sjön Llyn Cwm Bychan är en parkering. Man betalar en parkeringsavgift i en automat.  Härifrån ska vi följa stigen upp på Rhinog Fawr (793 m.ö.h).

På parkeringen står redan några bilar, men inga människor syns till. Kanske de fiskar i sjön eller har gett sig av till samma mål som vi. Kvart i tolv går vi genom en ekdunge, sedan är det uppför på en stenig stig. En bäck passeras på en vacker liten stenbro. Framför oss ser vi passet som vi ska in i. Det smalnar av. Stigen är delvis stenlagd, "Roman steps", det sägs vara en rest av en medeltida stig för varutransporter med häst. Vi tar en paus högst upp i passet, med utsikt österut över ett öppet landskap. I väster, varifrån vi kom, stänger passet vyn.

Vi lämnar passet, efter en informationsskylt om området tar vi höger på en stig genom en stenmur och sedan bär det uppåt på en den steniga stig till sjön Llun Du. När man ser sig bakåt sträcker landskapet ut sig. Vid sjön träffar vi på ett par med hund. J bestämmer sig för att vända och följa med dem tillbaka. På andra sidan sjön, som är några hundra meter lång, tornar sig vårt mål Rhinog Fawr upp sig. Utmed sjön är det rejäl blockmark, där det är stora stenblock att ta sig fram bland och på. Jag måste använda händerna som stöd. Efter sjön kommer vi fram till en stenmur som vi följer uppför sluttningen mot Rhinog Fawr.

Strax innan murens slut tar vi till höger genom en öppning i muren, och följer en annan mur vinkelrät mot den förra. Vi följer den till dess högsta punkt, där vi avviker på en stig mot toppen. På håll skymtar vi vildgetter. I zick zack  går vi uppåt på en stenig stig som bitvis är brant. Ibland får händerna hjälpa till. Klockan tre står vi på toppen, där ett röse markerar högsta punkten. Till skillnad från Cadair Idris får vi lön för mödan idag. En obligatorisk porträttbild tas vid toppröset.  Ett lätt soldis sveper in den vackra utsikten. Långt bort skymtar sjön där vi parkerade bilen. Åt andra hållet reser sig tvillingen Rhinog Fach.

Vi väljer en mindre brant stig ner, vidare in i en mindre ravin ner till sjön Llyn Du. Efter att ha passerat sjön försöker vi gena, det blir en viss förvirring om hur. Till slut hittar vi stigen som tar oss tillbaka genom passet och bilen där J väntar. Halv sex kör vi hem. Istället för att ta hela omvägen vid Mawddach kör vi över betalbron Penmaenpool, på dess södra sida står en kvinna och tar betalt.

I vår hemby finns en liten affär, med betoning på liten, men den har lite av varje. Öl, juice, och bananer. A och jag går sedan till puben och äter farmarpaté, hamburgare, och citronkaka med maräng. Till det en öl jag glömt namnet på.

Länkar

Llyn Cwm Bychan

Ekdunge

Stenbro

Roman steps

Passet

Landskapet

Bakåt

Llyn Du

Stenmur

Gloyw Lyn

Stenig stig

Röse

Utsikt

Rhinog Fach

Neråt