Stonehenge

11 september 2008

Vi kommer iväg 8.30 efter en frukost utan bönor. Runt London är det motorväg, och ganska gles trafik. Vi tar av på en mindre väg för att ta oss till Stonehenge. Det är ett turistiskt monument från svunna tider, men är man så här nära bör man passa på att besöka det. Det finns en stor parkering och det kostar ett antal pund i inträde. Det finns en souvenirbutik, och man kan låna hörlurar så man kan få guidning medans man går runt. Under en mulen himmel går vi runt stenblocken på grusgångar, det är inte tillåtet att gå in bland stenarna. Det bryr sig inte den flock fåglar om som slår sig ner på stenarna. Runtom på fälten finns flera gravhögar. Visst är det intressant att fundera på hur och varför man bemödat sig om sätta ihop det hela, bl.a. med att få dit sten från Wales. Det kommer busslaster med skolungdomer, vi ger oss av från stenarna.

Vi kommer snart till Bath. Det är rörigt i staden, och vi är oeniga om vi kör rätt enligt AA route planner. Rätt eller fel, vi får en fin rundtur i staden. Majoriteten av husen är byggda med gul sten från trakten. I dåligt väder ser de skitiga ut, i solsken ser de fina ut. Oavsett vår rutt genom staden så kommer vi ut på rätt väg mot Wales. Över floden Severn är en ca 5 km lång betalbro. Strax efter Cardiff har det varit en trafikolycka och det är tvärstopp. Efter en halvtimma lyfter en helikopter, trafiken släpps på, och vi kan fortsätta till vårt mål Tenby där A och jag checkar in på vårt förbokade hotell, Southcliff Hotel. Det är trånga gator och svårt hitta en plats att parkera för en kort stund. Intill är en stor betalparkeringsplats, men parkeringsvakten låter inte oss ställa bilen där för fem minuter utan att betala fullt pris. Vi släpps av utanför hotellet, under tiden vi checkar in kör K runt. Vi får ett trevligt rum med två sängar. Vi går runt kvarteret och letar efter bilen och K. Tenby ligger vid havet och är en populär badort. Vi går på promenaden ovanför sandstranden när vi träffar på K.

Vi fortsättet till Js syster med familj som bor i en by strax utanför Tenby, där vi blir bjudna på middag. Innan maten går vi ner till stranden, på vägen passeras en golfbana och skjutbana. Utanför kusten ligger ön Caldey Island, en ö med kloster och som ska vara värt ett besök i sig. Vi går på sandstranden, det verkar vara ebb, men längre bort stupar kusten brant ner. Jag försöker komma ihåg vägen, A och jag ska gå tillbaka i mörker senare i kväll. Vi bjuds på vegetarisk crépe, brocolli, potatis, morötter, och mycket vin. En i allt trevlig kväll. Det är sent på kvällen när A och jag går på stranden tillbaka till Tenby. Det är en fin månskenspromenad. Jag har lånat Ks pannlampa men den behövs inte, ljuset från månen räcker till för att hitta. Jag har på senare tid haft problem med näsblod, och nu börjar det rinna. Med en servett upptryckt i näsan går vi vidare. Tenby ligger på en klippa, upp dit är en stentrappa. Halv tolv sluts ögonen.

Länkar
Southcliff hotel
Caldey island

Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge