Harlech

16 september 2008

Är man i Wales måste man besöka åtminstone ett gammalt slott. Det är en mulen dag och ett lätt regn faller, så varför inte ett slott idag? Vi tar tåget 9.40 till Harlech. Harlech är en liten stad med en slottsruin på en klippa som ser ut mot havet. Från stationen får man gå uppåt och runtom slottet för att komma till ingången. Utanför ingången spelar en gammal man på harpa. Det kostart 3.70 pund i inträde till slottet. Det är bara väggarna och murarna som återstår, golven har försvunnit. Vi går på vindlande trappor upp i ett torn och ut på yttermuren, varifrån man har en vidsträckt utsikt.

I ett rum är en utställning om slottets historia och dess funktion. Det byggdes under 1280-talet på order av Edvard I under hans fälttåg mot norra Wales. Efter dess fall under inbördeskriget 1642–51 lät man delvis riva det och låta det förfalla. Idag är slottet ett av världsarven. En slottskatt guidar oss vidare ute på borggården.

Vid ingången är en souvenirshop där jag köper en bok om slottet. Vi lämnar slottet och går in i staden. Det är smala gator och stenhus. Vi tar lunch på ett "tearoom" med bordservering och fönster mot en trädgård: pepparmintte, baguette med lammkött och mintsås passar bra ihop. Vi går vidare till kyrkan, kyrkogårdar här liknar ödekyrkogårdar hemma. Vi går högre upp i staden och får en fin utsikt mot slottet. Man känner sig förflyttad till medeltiden. I en godisbutik köper jag mintkarameller, det är bra för mitt halsonda. Halv tre åker vi tillbaka.

Ingen dag utan vandring. På sen eftermiddag tar vi en promenad upp på backarna ovanför byn. Vi börjar på vägen, det är mer två  hjulspår än väg,  och upp på fårens betesmarker,  Stengärdsgårdar kantar fälten. Över dem tar vi oss på stättor. Det är en vandringsled och pilar pekar ut riktningen. Ibland är det svårt att följa riktningen över fälten, det är långt mellan visarna och vi kommer upp i molnen som reducerar sikten. Vi går nerför på en fädrift,med utsikt över byn och havet, och hamnar på gatan till vårt hus. Vi missar vädret på TVn med en minut, det blir nog vandringsväder imorgon. Nyheterna domineras av finanskris och bankkrascher. Vi bestämmer oss för att i morgon gå Arthog Walk, en 15 km lång låglandsled.

Länkar
Welcome to Harlech

Harlech

Utsikt

Golvlöst

Yttermur

Tornen

Yttermur

Slottet

Tearoom

Betesmark

Stengärdsgårdar