Llwyngwril

13 september 2008

Jag tar en ensam kort promenad innanför den medeltida stadsmuren och förbi hamnen. Båtarna ligger fortfarande på havsbottnen. Är det bara ebb här? Strax innan tio blir vi hämtade av J och K. Vi kör inom gamla staden för att se på vackra målade hus. Det är trånga gränder och vi hittar knappt ut. Utanför Tenby bär det iväg på en något större väg.

På kurviga vägar bär det vidare genom ett backigt Wales. Vid en kulle med vidsträckt utsikt stannar vi för toalettbesök. Det ska finnas en toalett, men platsen där den stod är tom. Vi fortsätter till en liten stad, Llanwrtyd Wells, där vi på ett värdshus, Neuadd Arms Hotel, äter Plaughmans lunch: ost, bröd, pickles, grönsaker, och en öl till det. Smakar bra. Värdshuset har en härligt sliten inredning. En något påverkad man med två fina hundar är glad och pratsam. Llanwrtyd Wells är Storbritanniens minsta stad. Den stora händelsen är de årliga världsmästerskapen i kärrsnorkling, 'Man mot häst', en halvmara där hästen inte är lågt före löparen, och 'Real Ale Wobble' loppet där man släcker törsten med öl istället för vatten.

Vi stannar sedan till i Llangammarch Wells där J växte upp och hennes föräldrar drev ett hotell, Cammarch hotel. 'Wells' eftersom man på 1800-talet upptäckte en källa som innehöll barium. Llangammarch Wells byggdes och källvattnet erbjöds som kur mot det mesta. Cammarch hotel byggdes som bostad åt rallarna som byggde järnvägen. Hotellet, ett stenhus, finns kvar. Hon tittar till graven vid stenkyrkan. Sten verkar vara byggnadsmaterialet i Wales. Det är inte lika välordnade kyrkogårdar som i Sverige. Detta är fårens landskap och J kommer ihåg att fåren fick beta på kyrkogården för att hålla gräset kort.

Vårt cottage som vi hyrt ligger i byn Llwyngwril vid kusten. Den slingriga vägen går genom skogen ner till kusten har 'cat eyes', kattögon, som markerar mittlinjen på vägen. Det är små reflektorer som reflekterar strålkastarljuset och då lyser som kattögon. Vi kör genom Llwyngwril för att först handla i Tywyn någon mil bort.

Vårt cottage ligger på vägen som går in vid bypuben. Det är ett tvåvåningsstenhus med kök och vardagsrum där nere, sov- och badrum på ovanvåningen. Jag tar "barnrummet", som är ett litet rum med våningssäng. På kvällen studeras kartor bestäms att dagen ska ägnas åt att bestiga Cadair Idris. K känner sig bättre, jag har däremot fått ont i halsen.

Länkar
Neuadd Arms Hotel

Tenby

Vy söderut

Vy norrut

Neuadd Arms Hotel

Llwyngwril

Vårt cottage