Greenwich

10 september 2008

Jag provar bönorna till frukosten. Det är inte gott, men heller inte äckligt. Med lite vilja går det ner. Vi tar oss till Westminister och går därifrån till Westminster Pier. Vi tar en båttur på Themsen till Greenwich. Besättningen guidar om episoder, händelser, hus. Man kedjade fast dödsdömda på Themsens botten vid ebb, sedan dränktes de när floden kom. Trevligt. Det är många kajer och pubar att berätta om, men om dem kommer jag inte ihåg. Båtfärden tar en timme.

Greenwich är mycket mer än bara observatoriet. Det är en trevlig småstad vid kanten till en storstad. Till observatoriet är det en seg uppförsbacke genom en park, som belöning får vi en fin utsikt. Därnere syns bl.a. sjöfartsmuseet. Vi går över nollmeridianen, utmärkt som en smal ränna, och in i ett intressant museum bl.a. över ansträngningen att göra en klocka som håller tiden på en båt till havs. Detta för att beräkna sin longitud. Det är inte lätt med en mekanisk klock på en rullande båt. Nedanför observatoriet ligger sjöfartsmuseet. Det är ett stort museum, och det är svårt att hålla reda på alla intrycken idag. På museet finns bl.a. Lord Nelsons jacka som han bar när fick sin kula under sjöslaget vid Trafalgar. Kulhålet är i axeln, den måste ha gått snett in för att varit dödligt sårande.

Tillbaka åker vi tåg till Bank, sedan tunnelbanan till Waterloo för en promenad utmed Themsen till London bridge. Först förbi London eye, vi avstår återigen från en åktur. Tate modern gallery är en stor kubisk byggnad med en stor skorsten. Byggnaden har tidigare varit ett kraftverk. På skorstenen häckar ett par pilgrimsfalkar, Misty och Bert. Ornitologer bjuder på kikare för en titt. Jag ser en som sitter på nästet med ryggen mot publiken. Den är nog trött på uppmärksamheten. Häckningen gick bra, och ungarna blev flygga. Vi känner för en öl, och fortsätter förbi Shakespeares rekonstruerade Globe Theatre, strax efter ligger puben The Anchor. Kanske tog Shakespeare sig en öl här, vi gör det i varje fall.

På stationen London bridge köper vi pajer och tar med oss till hotellet. Personalen på hotellet är vänliga och värmer dem åt oss. En Tetleys till.

Länkar
Greenwich Mean Time
National Maritime museum

Tower bridge

Nollmeridianen

Utsikt

Observatoriet

Themsen