Tenby

12 september 2008

Det är ett litet hotell, i matsalen är det sex dukade frukostbord. Kvart över nio tar vi på oss ryggsäckarna och går samma väg på stranden som igår kväll. K har blivit förkyld och står över dagens vandring. J, A, och jag kör till Freshwater east någon mil väster om Tenby. En liten uppförsbacke från parkeringen och vi är utmed kusten på en led som är en del av Pembrokshire coast path. Det är en fantastisk kustlinje, med klippor som stupar brant ner mot havet. Stigen går mellan stupen och åkermarken in mot land. Det är blött efter den senaste tidens regnande, idag är det uppehåll. Mot Tenby driver en regnskur in från havet. En mindre tornado byggs upp, det är intressant att se. Det är första gången jag ser en tornado. Utmed branterna blommar ärttörne, en enlik låg växt med vackra gula blommor. Vid halv ett kommer vi till Stackpole Quay, en minimal hamn och ett café. Man blir hungrig av att vandra, vi tar ett bord på uteserveringen. Jag tar spenatpaj och till det en smoothie. Smoothie är en god dryck som består av passerad frukt och som jag inte tidigare druckit.

Styrkta fortsätter vi och kommer fram till vad som anses vara en av världens vackraste badstränder, Barafundle bay. Stranden ligger omgiven av branta klippor. Det är vackert men det blir inget bad. Vi tar oss ner, går över stranden, upp bland träd på andra sidan till en hedliknande platå. Vi tvärar över platån, passerar en inskuren vik, och kommer fram till en annan strand. Här lämnar vi kusten och går utmed en strandlinje som ebben lämnat bar och över en liten bro. Passerar mellan två sjöar, sedan följer vi en stig som går genom skog utmed en sjö. Sjön påminner mig om en sjö (Vassen) hemma i Skåne, långsmal med en stig i skogen utmed sjökanten. Från stigen är det en brant slänt. Vi går över sjön på en vacker lång stenbro med åtta stenvalv (eight-arch bridge). Från bron går vi på en ointressant markväg förbi betesmarker tillbaka till Stackpole Quay. Det har blivit solsken, klipporna på tillbakavägen till Freshwater East har fått extra färg i solen. J väljer att köra en mindre väg tillbaka, A och jag undrar om den leder oss rätt. J är säker på sin sak och hittar.

På kvällen är det middag på en restaurang innanför stadsmuren i Tenby. Det är J,K,A,jag, och Js syster och man. Det är god mat och trevlig stämning. Efter middagen tar vi en stillsam promenad genom smala gränder, förbi vackra hus, och välbesökta pubar. Vi ser ner över hamnen där båtarna vilar på havsbottnen, det är ebb.

Länkar
Tenby guide
Freshwater East

Stranden

Freshwater east

Kustlinje

Tornado

Stackpole Quay

Barafundle bay

Inskuren vik

Eight-arch bridge

Extra färg

Stigen

Hästar