Precipice walk

15 september 2008

Det är en mulen och disig morgon. Det får bli Precipice walk idag. Precipice walk är en låglandsvandring på en brant sluttning. Vi kör på den kurviga smala vägen med kattögon, J som vanligt vid ratten här i Wales. Vi kör inom Dolgellau för att handla och äta en enkel lunch på ett café, smörgås med skinka/ost och en sallad. Dolgellua består som överallt annars här av stenhus. I en bokhandel köper jag de kartor (OL17, OL18, och OL23) som täcker Snowdons nationalpark, och en bok om nationalparken.

Vi kör vidare till Coed y Groes och ställer bilen på parkeringen där leden börjar och slutar. Efter hundra meter på landsväg går vi in på en liten väg genom skog. Vi följer vägen fram till den lilla sjön Llyn Cynwh, därifrån på en stig uppför en sluttning med en fin vy mot Llyn Cynwh. Diset ger en trollskt drömlik stämning. Vackra stengärdsgårdar löper genom landskapet. Ärttörne blommar.På en bra men blöt stig rundar vi höjden och kommer ut högt upp i en dalgång. Det är detta som är 'precipice', branten.

Det sluttar brant ner mot dalbottnen, där nere är en väg och en flod slingrar sig fram. Stigen går på skrå längs sluttningen. Diset och den vidsträckta vyn över dalen och kullarna ger intressanta ljusövergångar. På sluttningen växer rhododendron. Kanske man tycker att det är för mycket rhododendron, på en skylt står det "Rhododendron control", eller är det för att underhålla ett fint bestånd? När vi lämnar branten börjar det ett lätt regn, vi rundar höjden igen och kommer fram till andra sidan av sjön Llyn Cynwch, som vi följer på en bred stig. Några män sitter och fiskar. Sedan är vi tillbaka där vi började. En kort vandring på tio kilometer, trevlig med fina vyer från branten.

På kvällen går vi på bypuben och äter. Puben har två avdelningar, en för att ta en öl, en för att äta i. I ett förrum till matsalen sitter vi ner med en öl och studerar matsedeln. Under tiden pratar vi med ägaren. Han och frun är nya ägare sedan sex veckor. Det är trevligt med bykrogar, jag hoppas det kommer att gå bra för dem. "Fish and chips", det måste jag prova, till det en Smiths öl. Efter den erfarenhet tror jag det går bra för dem.

Länkar

Dolgellau

Llyn Cynwh

Stengärdsgård

Drömlikt

Precipice

Rhododendron

Dalgången

Regn

Bypuben